Margriet logo
Zo lang kan je een kat alleen laten (en dat is dus korter dan je denkt) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo lang kan je een kat alleen laten (en dat is dus korter dan je denkt)

De meeste katten lijken vaak hun eigen plan te trekken, weinig aandacht op te zoeken, alleen op avontuur te gaan, of de juist de hele dag te slapen. Geen probleem als je het beestje een tijdje alleen laat, toch? Hoewel een kat over het algemeen een stuk onafhankelijker lijkt dan een hond, zal het je misschien verbazen hoe lang – of beter gezegd hoe kort – je ‘m alleen kunt laten.

Laat je je kat toch langere tijd alleen? Daar hebben we een paar handige tips voor.

Hoe lang kun je een kat alleen laten?

Een kat hoef je niet uit te laten en met een bakje water en een kommetje kattenvoer ben je dus al snel klaar. Een gemiddelde volgroeide kat kun je daarom prima een werkdag alleen laten. Aangezien een kat tot wel 18 uur per dag slaapt, zal ‘ie je misschien niet eens missen als je straks het thuiswerken weer voor het kantoor verruilt. Toch is het voor een kat wel heel prettig als je binnen elke 24 uur consequent een deel van je tijd bij het beestje in de buurt blijft. Heb je een lang weekend weg op de planning staan? Dan is het misschien wel prettig voor je kat als er een oppas langskomt. Hoewel de meningen op het internet verschillen over hoe lang je een kat precies alleen kunt laten, adviseren de dierenartsen bij CVETS in South Carolina om het beestje niet langer dan drie dagen alleen te laten.

Verschil per kat

Daarnaast hangt het natuurlijk ook een beetje van je kat af hoe goed het beestje alleen kan zijn. Als je een kat hebt die het liefst de hele dag slaapt of juist de hele dag de hort op is, zal deze waarschijnlijk minder waarde hechten aan een oppas als je een weekje weg bent, dan als je een hele aanhankelijke, knuffelkat hebt die het liefst samen met jou op de bank zit. Ook als je kat bijvoorbeeld ziek is en medicatie krijgt, is het fijner om een oppas te hebben dan dat de buurvrouw alleen af en toe het voerbakje komt bijvullen.

Geadopteerde kat

Heb je recentelijk een kat geadopteerd? Ook dan wordt aangeraden om een oppas te regelen als je langer dan drie dagen weg bent. De kans is groot dat de kat zich nog aan de nieuwe omgeving moet aanpassen, waardoor het beestje gevoeliger is voor verlatingsangst. En als je niet voorzichtig met die verlatingsangst omgaat dan kan dat voor gedragsproblemen zorgen.

Lees ook: Kattengedrag: wat is nu eigenlijk normaal en wat niet?

Kittens alleen laten

Heb je een kitten? Dan gelden er weer andere adviezen. Als het beestje 4 tot 5 maanden oud is kun je deze maximaal vijf uur alleen laten. Is je kitten ongeveer een halfjaar oud? Dan kun je ‘m ongeveer acht uur alleen laten. Dit is een schatting op basis van een gemiddelde kitten, maar het kan ook hier weer verschillen per kat hoe goed het beestje alleen kan zijn.

Tips als je je kat toch alleen laat

Laat je je kat toch een tijdje alleen? Hoewel sommige katten zich prima zullen vermaken, loop je dan wel het gevaar dat je kat neurotische trekjes of stress kan krijgen of een korter lontje heeft als je weer terug bent. Om te zorgen dat het huis zonder jou geen saaie plek wordt, kun je daarom bijvoorbeeld speeltjes achterlaten tegen de verveling. Zorg ook dat je het huis ‘katveilig’ maakt voor je vertrek, zodat je kat zich niet kan verwonden of ziek kan worden door iets verkeerds te eten. Vraag je buren om naast eten en drinken te geven ook dagelijks even te controleren of alles nog goed gaat.

En als laatste is het ook belangrijk om de kattenbak regelmatig te laten verschonen als je weg bent. Zodra een kat de kattenbak te vies vindt, zal het beestje zijn behoefte ergens anders doen. De tuin is misschien geen probleem, maar als je terugkomt met kattenpis over je houten vloer of stoffen bankstel ben je waarschijnlijk minder vrolijk.

Bron | PureWow
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden