null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je het best een teek bij een hond verwijderen

Teken zijn dol op honden en kunnen ze ziek maken. Direct verwijderen dus, zodra je er eentje ziet. En om een teek te zien, zul je jouw hond regelmatig goed moeten controleren. Hoe verwijder je nou het best een teek bij een hond?

En wat moet je vooral níet doen?

Teken smullen van honden

Teken bijten zich maar wat graag in honden vast. Honden zijn namelijk heerlijk warm en komen precies in de gebieden waar veel teken leven. Denk aan plekken met: bomen, hoog gras, struiken, dode bladeren, heidevelden, duinen, weilanden en parken. Onderschat ook je eigen achtertuin niet, waar teken ook feest kunnen vieren. Van maart tot en met oktober loopt een hond de meeste kans op een tekenbeet. Maar in principe zijn teken het hele jaar door actief, vanaf temperaturen van 5 tot 10 graden. Controleer een hond dus regelmatig op teken tijdens het borstelen, zeker bij de hals en oren.

Hoe gevaarlijk is een teek voor een hond?

Kleine geruststelling voor alle baasjes: de gevolgen van een tekenbeet, zijn zelden dodelijk voor een hond. Maar ze kunnen er dus wel ziek van worden. Zo kan een hond bijvoorbeeld de ziekte van Lyme en/of Anaplasma krijgen. Hierdoor kan jouw viervoeter bijvoorbeeld gaan braken en diarree hebben, of maanden later zelfs mank gaan lopen. Lees hier meer over hoe je de ziekte van Lyme kunt herkennen en behandelen bij een hond.

Zo kun je veilig een teek verwijderen bij een hond

Zie je dat er een teek los in de vacht van jouw hond zit? Dan heeft 'ie nog niet gebeten en kun je 'm met een zakdoekje weghalen. Maar zit de teek wel vast in de huid, dan kun je het best het volgende doen:

  1. Duw de haren van de hond rondom de teek goed weg, zodat je 'm goed kunt zien.
  2. Pak de teek met een tekenpincet of tekentang zo dicht mogelijk op de huid vast.
  3. Trek en eventueel draai de teek voorzichtig uit de huid en gooi het weg of spoel het door.
  4. Controleer of je de kop ook hebt verwijderd: een soort zwart, klein spinnetje. Is de kop blijven zitten? Dit is meestal niet erg, er kan alleen wel een verdikking in de huid ontstaan. Dit gaat als het goed is vanzelf weer over.

Deze dierenarts doet het voor:

Dit moet je níet doen

Volg echt de bovenstaande stappen, niets meer en niets minder. Breng bijvoorbeeld géén alcohol of ander ontsmettingsmiddel aan op de plek van de teek. Als reactie hierop spuugt de teek dan mogelijk z'n maaginhoud in het lichaam van de hond. Daarmee is de kans ook groter dat de parasiet, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, in de hond terechtkomt. Ook is het belangrijk om vooral niet in het lichaam van de teek te knijpen. Als het barst, kan namelijk alsnog die schadelijke maaginhoud op en in het lichaam van de hond terechtkomen.

Teek laten verwijderen door de dierenarts

Wil je het liever door de dierenarts laten doen? Met een huisdierenverzekering krijg je het verwijderen van een teek bij een hond vergoed. Van het consult tot en met eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddelen erna, aan toe.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | dierendokters.com, OHRA, Medisch Centrum voor Dieren

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden