Zo kun je een oorontsteking bij je hond herkennen en behandelen
De kans is groot dat je hond weleens een oorontsteking krijgt. Als die niet op tijd en goed wordt behandeld, kan het tot gehoorschade leiden. Goed om te weten dus hoe je een oorontsteking bij je hond herkent, behandelt en voorkomt.
Wist je dat bepaalde hondenrassen een grotere kans op oorontsteking hebben dan andere?
Oorzaak
Alle honden kunnen een oorontsteking krijgen. Maar cockerspaniëls, Duitse herders en golden retrievers hebben daar vaker last van dan andere hondenrassen. Komt je hond veel buiten? Heel goed, want dat doet je viervoeter graag, maar dan kan oormijt een belangrijke oorzaak van oorontsteking zijn. Die insecten, die zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien, leven buiten en zijn dol op oorsmeer. Dus zodra ze de kans krijgen om in een hondenoor te kruipen... In eerste instantie geven ze vooral jeuk aan de kop en de hals, om zich vervolgens in de oren te nestelen. Maar er zijn ook nog andere bacteriën en schimmels die in de gehoorgang van je hond terecht kunnen komen en een oorontsteking kunnen veroorzaken.
Symptomen van oorontsteking bij je hond
Zoals je zelf vast ook wel weet, kan een oorontsteking flink pijn doen. Die pijn kan je hond ook uiten. Door bijvoorbeeld te piepen, maar ook door met de kop te schudden of aan z'n oor te krabben. Je kunt een oorontsteking ook zien, bijvoorbeeld aan viezigheid en roodheid bij de uitwendige gehoorgang. Maar ook als je in het oor kijkt, zie je meestal viezigheid en roodheid als er sprake is van een oorontsteking. En er kan stank uit het oor komen. Ook kan je hond ineens een stuk minder goed lijken te horen. Tuurlijk kan die doerak soms behoorlijk Oost-Indisch doof zijn, maar heb je het idee dat 'ie geluiden echt niet meekrijgt? Dan is er misschien meer aan de hand.
Is er sprake van een middenoorontsteking, dan kan het evenwichtsorgaan van je hond ook aangetast raken. Daardoor loopt 'ie bijvoorbeeld met zijn kop scheef of valt 'ie zelfs om bij het lopen.
Naar de dierenarts
Denk je dat je hond een oorontsteking heeft? Dan is het belangrijk om hem of haar naar de dierenarts te brengen. Die kijkt of er sprake is van een besmetting met oormijt, een infectie door bacteriën of schimmels of iets anders. Soms is extra onderzoek nodig middels een uitstrijkje uit het oor of kweek van het oorsmeer. En misschien kan ook een röntgenfoto van de schedel nodig zijn, om uit te sluiten dat er nog iets anders speelt.
Oorontsteking behandelen
Gelukkig is een oorontsteking bij je hond goed te behandelen. Zeker als het om een oormijtinfectie gaat: dan gebruik je een oorzalf met een insectdodend middel erin. Bij oorinfecties door bacteriën of schimmels, schrijft de dierenarts antibiotica of een anti-schimmelzalf voor. Heeft arme Benno veel pijn, dan kunnen er ook pijnstillers toegediend worden, of tabletten die de jeuk verminderen.
Maar is er spake van een middenoorontsteking? Dan is een langere behandeling met antibiotica nodig. En als je hond last blijft houden van een terugkerende oorontsteking, kan het misschien chronisch zijn. De gehoorgang kan dan dicht raken, met als gevolg dat je hond minder hoort of zelfs doof wordt als het trommelvlies ook beschadigd raakt. Ellende die je kunt voorkomen door er op tijd bij te zijn als je hond dus tekenen van een oorontsteking vertoont.
Oorontsteking voorkomen? Zó kun je de oren van je hond schoonmaken
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Controleer de oren van je hond daarom geregeld. Zie je viezigheid, of merk je dat 'ie vaak aan z'n oor krabt? Maak de buiten- en binnenkant van de oren van je hond dan schoon met een milde oorreiniger. Door dit desinfecterende middeltje in de hondenoren te druppelen, verklein je de kans op overmatig oorsmeer, infecties en dat oormijt er feestviert. MedPets raadt bijvoorbeeld de producten van Epi-Otic, Monoclean en EpiSqualan aan.
Druppel ongeveer tien druppels in de oren van je hond. Masseer de oren vervolgens zachtjes en laat de druppels in werken. Gaat je hond schudden met z'n kop? Geen paniek: dat is normaal, want het zal vast een beetje kriebelen. Gebruik bij het schoonmaken van de oren van je hond in elk geval nóóit wattenstaafjes. Veeg eventueel vuil met wattenschijfjes of een zachte tissue weg bij de oren. En als je hond last blijft houden, doe je er altijd het best aan om naar de dierenarts te gaan om erger te voorkomen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | medpets.nl, dierendokters.com, huisdierenarts.nl
Beeld | Getty