Margriet logo
Zo kun je een egel het best helpen overwinteren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je een egel het best helpen overwinteren

Egels zijn er het hele jaar door, maar zeker in de herfst en winter zien we ze meer. Dan zijn ze op zoek naar een plekje om te overwinteren. Weet jij hoe je een egel op de juiste manier kunt helpen?

We blijken de beestjes namelijk onnodig vaak naar een dierenopvang te brengen. Dat levert ze onnodige stress op.

Egel in je tuin helpen

Egels laten zich niet vaak overdag zien, want het zijn schemer- en nachtdieren. In de nacht gaat een egel op zoek naar voedsel met zijn reuk en gehoor als hulpmiddelen. Met zijn kleine oogjes ziet hij namelijk niet veel. De stekels op zijn rug – een volwassen egel heeft er wel 7000 – zijn er om hem te beschermen.

Het liefst leven egels in parken, dichtbegroeide tuinen en aan randen van bossen. Daar gaat hij op zoek naar onder meer mieren, slakken, rupsen en spinnen. Egels zijn dol op droge, beschutte plekken en kiezen zo’n plek ook graag voor hun winterslaap van eind oktober tot eind april. Als je een egel een plekje wilt bieden in je tuin, laat je de bladeren dus het liefst liggen. Ze vinden het heerlijk om eronder te kruipen, of onder je heg. In een wild stukje tuin kan de egel eten en rust vinden. Je kunt ‘m ook helpen door katten- of hondenvoer of roerei neer te zetten. Een egel houdt namelijk van vochtig voedsel. Een bakje vers water kan het diertje ook gebruiken, maar zet nooit melk neer – dit verdraagt-ie niet.

Schuilplekje bieden en egelhuis maken

Wat je ook kunt doen, is een egelhuis maken. Dit beschermt het beestje tegen de kou en biedt meteen beschutting. Met de bouwtekening van Natuurmonumenten kun je een egelhuis maken, maar een kistje of mandje is ook een goede optie.

Boswachter Ruben Vermeer van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, stelt dat de egel het bewijs is dat je gave natuur ook gewoon in je achtertuin kunt vinden. “Egels vinden weelderig begroeide tuinen een fijn thuis. Dat geeft ons allemaal een verantwoordelijkheid, want de egel is een wettelijk beschermde diersoort in Nederland. Zie je geen egels in je tuin? Kijk dan eens of egels er wel kunnen komen en of er wel voldoende schuilplekken voor ze zijn.”

Lees ook:
Waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels

Niet direct naar de dierenopvang

Jaarlijks komen er honderden egels bij de dierenopvang terecht. Met goede bedoelingen, want mensen die zo’n beestje tegenkomen zijn bang dat het slecht met hem gaat. Maar dit is vaak eigenlijk niet nodig. De egel kan wel wat kou hebben. En je moet moeder natuur ook een béétje z’n gang laten gaan. Wil je een egel helpen, dan doe je dat het best met bovenstaande tips. Zie je dat de egel gewond is, dan kan kun je altijd even bellen naar die dierenopvang voor advies. Ziet de egel er dood uit? Dit is waarom je ‘m niet moet begraven of in de kliko moet gooien.

Bron | MAX Vandaag, Nature Today, Natuurmonumenten, Egelbescherming.nl, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden