null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je een allergie herkennen bij je huisdier

Dat mensen allergisch kunnen zijn voor bepaalde huisdieren, daar is veel over bekend. Maar ook je huisdier kan een allergie hebben. Net als mensen kan dit bijvoorbeeld door huisstofmijt, pollen of door bepaald voedsel ontstaan. Helaas kan je trouwe viervoeter niet vertellen wat er aan de hand is, dus een allergie herkennen kan nog best lastig zijn.  

Van honden en katten tot vogels en knaagdieren: dit zijn de symptomen.

Allergie bij een huisdier herkennen

Huisdieren zoals katten, honden, vogels en knaagdieren kunnen last hebben van een allergie. Het verschilt per dier wat de symptomen zijn. Mieke Leistra, dierenarts en dermatoloog bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam (MCD) legt aan Radar uit dat er bij huisdieren ook sprake kan zijn van allergische dermatitis. Dit is een huidziekte die kan optreden bij overgevoeligheid voor omgevingsallergenen, zoals huisstofmijt, huidschilfers van andere dieren en boom- en graspollen.

Allergische dermatitis kan ook ontstaan door overgevoeligheid voor voedselallergenen. Om erachter te komen of jouw huisdier aan deze aandoening leidt, moeten allerlei onderzoeken worden gedaan om andere huidproblemen uit te sluiten. In het geval van een (vermoedelijke) allergie bij je huisdier is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Net als bij mensen kan je huisdier op allergieën worden getest met een allergietest.

Allergie bij katten

Heb je een kat als huisdier, dan kun je een allergie vaak herkennen aan overmatig krabben. Leistra legt aan Radar uit dat de meest voorkomende allergieklacht bij katten jeuk is. Dit kan van matig tot heftig gaan. Vaak uit dit zich vooral in krabben aan de kop en in de hals of nek. Daarnaast kan je kat overmatig likken en bijten aan de poten, rug en buik. Maar ook snotteren, niezen, jeukende ogen en een terugkerende oorontsteking zijn volgens de dierenarts symptomen.

Vaak beginnen de klachten al op jonge leeftijd, maar ook op latere leeftijd kan een kat klachten ontwikkelen. Bij een voedselallergie kunnen er naast huidklachten ook maagdarmklachten optreden.

Symptomen voor honden

Ook bij honden is een allergie vaak te herkennen aan jeuk. Daarnaast kan de huid ook schilferen en rood uitslaan. Dit kan erger worden doordat je hond hieraan gaat krabben, bijten, likken en schuren, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Bij een microbiële huidontsteking door een allergie krijgt je hond ook bultjes en korstjes. Bij een heftige ontsteking kan de huid opzwellen en kunnen er ook pus en bloederige uitvloeiing ontstaan, legt Leistra uit.

Deze huidverschijnselen ontstaan vooral rond de kop van de hond, specifiek rond de ogen en snuit. Ook kan het in de oksels, op de buik, bij de poten en de liezen van je hond ontstaan. Daarnaast treedt bij honden die overgevoelig of allergisch zijn voor bepaalde onschuldige stoffen uit de omgeving vaak een oorontsteking op. In enkele gevallen kan je hond ook last krijgen van hooikoortsklachten, zoals niezen en vocht uit de ogen.

Stress en hormoonschommelingen

Bij honden met een voedselovergevoeligheid kunnen ook maagdarmklachten optreden. Het hangt af van de stof waarvoor een hond gevoelig of allergisch is of de klachten seizoensgebonden zijn. Door factoren zoals het klimaat en omstandigheden zoals stress en hormoonschommelingen kunnen klachten wisselen in ernst.

Volgens Leistra krijgt 75 procent van de honden met een allergie voor omgevingsallergenen al tussen hun eerste en derde levensjaar last van klachten. Dit ontstaat zelden bij honden jonger dan zes maanden. Voedselovergevoeligheid kan daarentegen op elke leeftijd optreden.

Vlooienallergie

Bij zowel honden als katten kan er ook een allergische reactie optreden door vlooienbeten. In dat geval ontstaat er een overdreven reactie op het speeksel van de vlo. Dit irriteert de huid. Als je huisdier last heeft van vlooienallergie is het extra belangrijk om preventief een vlooienbestrijdingsmiddel te gebruiken.

Lees ook: Déze planten en bloemen helpen vlooien en teken af te weren

Allergie bij knaagdieren

Ook bij knaagdieren is het belangrijkste symptoom van een allergie jeuk. Dit kun je herkennen wanneer je huisdier met zijn poten over de kop en snuit wrijft of met zijn kop over de vloer wrijft. Ook hier kan likken, bijten, krabben en schuren de klachten verergeren, doordat er een verdikte huid of kale plekken ontstaan. Net als bij honden kan er een microbiële ontsteking ontstaan, waarbij er korsten op de huid komen. Bij knaagdieren kunnen ook rode ogen en vocht uit de neus een teken van een allergische reactie zijn.

Symptomen bij vogels

Heb je een vogel als huisdier, dan kun je een allergie vaak herkennen aan het plukken van de eigen veren. Dat komt omdat je vogel door de allergie last heeft van jeuk. Ook kunnen vogels zichzelf bijten in de borst en poten. Deze reactie kan ontstaan door omgevingsallergenen of voedsel. Let wel op: er zijn heel veel andere oorzaken waarom een vogel zijn eigen veren kan plukken. Raadpleeg dus altijd de dierenarts. Deze kan andere oorzaken mogelijk uitsluiten.

Bron | Radar, AniCura

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 16 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over je hart en hormonen, een interview met Lies Visschedijk, hoe je meer goed nieuws te zien krijgt, tips voor een uitgeslapen look en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden