Margriet logo
Zo kun je dieren in én uit Oekraïne helpen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

vluchtende viervoeters

Zo kun je dieren in én uit Oekraïne helpen

Naast miljoenen mensen zijn ook dieren slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ook zij hebben hulp nodig - of ze nou achtergelaten in Kyiv, of meegenomen naar Nederland zijn. Wil jij (huis)dieren in én uit Oekraïne helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Van geld en/of spullen doneren tot (tijdelijk) een warm thuis bieden aan een gevluchte viervoeter.

Vluchtende Oekraïners en hun huisdier

Vluchtende baasjes uit Oekraïne staan voor een lastige en verdrietige keuze: laten ze hun huisdier achter en aan hun lot over, of nemen ze ‘m ondanks de extra ballast mee? Gelukkig kiezen ze massaal voor de tweede optie. Maar eenmaal veilig over de grens, is het nog maar de vraag of hun huisdier bij ze mag blijven. Zo zijn dieren in verschillende opvangcentra in Nederland niet welkom vanwege de hygiëne en mogelijke verspreiding van ziektes, zoals hondsdolheid.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dierenopvang in Oekraïne

Ondertussen zitten dierenasiels in Oekraïne met de handen in het haar. De toestroom aan achtergelaten huisdieren is groot, maar de voorraad eten, drinken en medicijnen klein. Daarom zijn er verschillende dierenhulporganisaties die in actie komen. Zo lukte het de Nederlandse dierenhulporganisatie House of Animals deze week om 20.000 kilo honden- en kattenvoer aan meerdere dierenasiels in Kyiv uit te delen.

Hulp voor dieren in én uit Oekraïne

Dat brengt ons bij de hulp die er is voor dieren in Oekraïne, maar ook dieren die met gevluchte baasjes uit het oorlogsgebied meekomen. “Dierenbeschermingsorganisaties zitten niet vanzelfsprekend aan tafel als er wordt gesproken over humanitaire hulp in een oorlogsgebied”, vertelt Karen Soeters, oprichter van House of Animals, aan RTL Nieuws. “Maar ook de dieren zijn niet veilig, ook zij moeten weg daar. We hopen dat dat niet vergeten wordt.” Hoe help je die dieren en hun baasjes? Welke hulporganisaties zijn er voor ze? En hoe meld je je aan als pleeggezin voor een huisdier uit Oekraïne? We zetten alles voor je op een rij.

Doneren aan dierenhulporganisaties

Hulp voor Dieren uit Oekraïne

Vrijwel alle grote dierenorganisaties in Nederland slaan de handen ineen op het platform Hulp voor Dieren uit Oekraïne. Denk aan de Dierenbescherming, Stichting DierenLot, Stichting Zwerfdier, IFAW en NFDO. Doneer je aan Hulp voor Dieren uit Oekraïne, dan steun je dus al deze dierenhulporganisaties in één klap. Via de site kun je geld doneren om opvang te bieden, voedsel en medicijnen te leveren en dieren uit Oekraïne te redden en de benodigde vaccinaties te geven. Maar ook spullen die je zelf al in huis hebt, zoals diervoer en vervoersmanden. Vul hiervoor het contactformulier onderaan deze pagina in. Je kunt je eveneens aanmelden als vrijwilliger via 088-8113333 en info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.

House of Animals

Zoals hierboven verteld, leverde House of Animals - dat overigens ook is aangesloten bij Hulp voor Dieren uit Oekraïne - onlangs 20.000 kilo honden- en kattenvoer aan dierenasiels in Kyiv. Ook zorgt de Nederlandse organisatie voor de levering van medicijnen. Oprichter Karen Soeters is in nauw contact met Alexandra Mezinovazij, de oprichter van Kyivs grootste dierenasiel Sirius. Hier vertelt Karen meer over de hulp die House of Animals biedt aan dieren in Oekraïne. Ook schoof ze dinsdag aan bij Jinek:

Animal ID

Sinds de oorlog is uitgebroken, heeft dierenhulporganisatie Animal ID een coördinatiecentrum opgericht in Oekraïne. Zo zorgen ze ervoor dat er voedsel en medicijnen komen voor dieren en nood en helpen ze lokale dierenasiels, zoals het Gostomel Shelter en Sirius Animal Shelter, de grootste dierenopvang voor honden en katten van Kyiv. Je kunt rechtstreeks aan Animal ID doneren, of via de Partij voor de Dieren.

Stichting VIER VOETERS

Ook VIER VOETERS geeft noodhulp aan vluchtelingen en hun huisdieren. Denk aan voeding, vaccineren, chippen, dierenartsbehandelingen, reismanden, tijdelijke opvang en harnassen en lijnen. Maar dat niet alleen; deze stichting schiet ook dierentuinen en berenparken in Oekraïne te hulp.

Stichting Animal in need

Animal in need bezorgde vorige week duizenden kilo’s dierenvoer aan de Oekraïnse grens. Hun doel is ook om honden en katten vanuit Oekraïne te vervoeren naar een veilig thuis. Via Verhuisdieren.nl herplaatst de stichting dieren uit het buitenland.

Stichting Zilver

Stichting Zilver heeft rechtstreeks contact met Shelter Friends, een dierenasiel in Oekraïne. De ruim zeshonderd honden en katten die hier momenteel verblijven, kunnen nog niet uit het land gered worden. Tot die tijd levert Zilver steun in de vorm van geld, zodat het asiel zelf eten kan kopen en hout om de opvang warm te houden.

Stichting Dierennood

Ook Stichting Dierennood heeft rechtstreeks contact met drie dierenasielen in Oekraïne, die ze geld doneren. Hier deelt de stichting het laatste nieuws vanuit Oekraïne.

WereldAsielen

Stichting WereldAsielen helpt zwerfdieren ter plaatse, ook in Oekraïne. Zo heeft de stichting rechtstreeks contact met Gostomel Shelter in Kyiv. Ook WereldAsielen besteedt gedoneerd geld aan voedsel en dieren proberen te vervoeren naar een veiligere plek.

Stichting AAP

De focus ligt vooral op huisdieren, maar vergeet ook de andere dieren niet. Stichting AAP vangt exotische dieren in nood op. Zo redde de stichting onlangs leeuwen, tijgers, caracals en een wilde hond uit Oekraïne en vervoerde de dieren naar een Poolse dierentuin. Hier lees je meer over het werk van Stichting AAP in Oekraïne en kun je doneren.

Bikers for Animals

Bikers for Animals focust zich op het redden, opvangen en veilig herplaatsen van dieren in nood. Zo ook dieren in het oorlogsgebied van Oekraïne. Op 12 maart rijdt hun met voer en meer volgeladen vrachtwagen naar de hoofdvestiging van de Poolse dierenhulporganisatie DIOZ. Vanuit hier wordt alles verdeeld over dierenasiels in Polen en Oekraïne. Vervolgens nemen ze een aantal dieren in nood mee naar Nederland. Naast geld, vraagt Bikers for Animals om dierenvoer (ook voor konijnen en cavia’s bijvoorbeeld), vlooienmiddel, speciaal voer voor zieke honden en katten te doneren.

Aanmelden als gastgezin

Wil jij (tijdelijk) een dier uit Oekraïne thuis opvangen? Je kunt je hiervoor aanmelden via Hulp voor Dieren uit Oekraïne. Het is heel belangrijk om dit via officiële wegen te doen. Er gelden namelijk belangrijke invoerregels. Zo moeten alle dieren geregistreerd, gechipt en gevaccineerd worden. Hou ook Verhuisdieren.nl in de gaten. Zoals gezegd werkt dit platform waar je dieren kunt adopteren samen met Animal in need, die momenteel zo veel mogelijk dieren uit Oekraïne probeert te redden.

Bron | Hulp voor Dieren uit Oekraïne, Dierenbescherming, Partij voor de Dieren, NVWA, Verhuisdieren

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden