Zo kun je de ogen van je kat regelmatig zelf controleren
Je wil natuurlijk het liefst een lang, gelukkig en gezond leven voor je kat. En daarom zou je best wat vaker de ogen van je kat mogen controleren. Zeker als ‘ie al redelijk op leeftijd is kunnen er ouderdomskwaaltjes aan de ogen ontstaan. Maar ook andere eventuele oogziektes kun je vroegtijdig opmerken als je je kat eens wat vaker diep in de ogen kijkt.
Zo pak je die oogcheck aan.
Oogziektes en kwaaltjes
Er bestaan verschillende oogziektes en kwaaltjes bij katten, bijvoorbeeld pigmentwoekeringen en oogdrukproblemen. Oudere katten krijgen vaak last van staar. Hierdoor kunnen ze minder goed zien en afstanden minder goed inschatten. Dat kun je herkennen als de lenzen van de kat minder doorzichtig worden. Met dit ouderdomskwaaltje valt gelukkig prima om te gaan, al zul je sommige meubels misschien wel moeten verplaatsen, omdat je kat hier anders tegenaan loopt.
De ogen van je kat controleren
Naast troebele lenzen kun je de ogen van je kat ook nog op andere ziektes controleren. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kijk allereerst eens goed naar de ogen van je kat. Zijn het linker- en rechteroog symmetrisch aan elkaar? Dan zit je goed. Maar is er sprake van asymmetrie, dan kan dat op een oogprobleem duiden. Knijpt je kat bijvoorbeeld een oog een beetje dicht? Let dan goed op dat het beestje er niet met z’n pootjes aan gaat zitten en neem contact op met de dierenarts als het de volgende dag nog niet weg is.
Naast een asymmetrische vorm van het oog kunnen ook de pupillen van elkaar verschillen. Is bijvoorbeeld de ene pupil rond, maar staat de ander in een dunne streep? Dan kan het zijn dat je kat last heeft van zenuwproblemen. Ook kan er sprake zijn van een verhoogde oogdruk of een tumor. Neem direct contact op met de dierenarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Zo kan bijvoorbeeld uitzaaiing worden voorkomen.
Ogen in het licht bekijken
Ligt je kat lekker in het zonnetje? Let dan goed op als ‘ie zijn ogen open heeft. Als er veel licht in de ogen van je kat schijnt kun je namelijk controleren of er sprake is van pigmentwoekeringen. In de meeste gevallen is er dan niets ernstigs aan de hand, maar je kunt dit wel doorgeven aan de dierenarts. Let in het licht ook meteen goed op krassen of beschadigingen in of aan het oog.
Je kunt ook voorzichtig met een lampje in de ogen schijnen. Normaal gesproken zal de pupil vernauwen en je kat loensen, knipperen of zich van het licht afwenden. Als je kat niet of nauwelijks reageert, kan dat op blindheid duiden.
Lees ook: Niesziekte bij een kat: wat is het en hoe kan het behandeld worden?
Zicht controleren
Om het zicht van je kat te controleren kun je langzaam een voorwerp richting de ogen van je kat bewegen. Focust je kat niet goed op het voorwerp of reageert ‘ie helemaal niet? Dan kan het betekenen dat je kat niet meer goed ziet. Je kunt als test je kat ook op de bank zetten, en kijken hoe hij hier weer afkomt. Springt de kat zonder aarzelen? Dan is ‘ie waarschijnlijk hartstikke gezond. Moet je kat eerst met zijn poten bepalen waar de vloer is, voordat ‘ie springt? Dan kan het zijn dat het zicht beperkt is.
Dichtgeknepen ogen en vliesjes
Heeft je kat regelmatig last van dichtgeknepen, rode of geïrriteerde ogen, last van overmatig tranen, of zit er een vliesje dat over het oog loopt vanaf de neus? Ook dan kan het geen kwaad om ‘m eens door de dierenarts te laten controleren om oogproblemen voor te zijn of vroegtijdig aan te pakken.
Bron | RTL Nieuws, Petplan, Omlet
Beeld | Getty Images