null Beeld

Zó herken je het verschil tussen een muggenbult en een processierups-bult

Een muggenbult en de bult die je van een eikenprocessierups kan krijgen, hebben één belangrijk ding met elkaar gemeen: ze jeuken namelijk ontzettend. Hierdoor kan er soms wat twijfel ontstaan of je nu bent gestoken door een mug óf haartjes van de processierups op je lichaam hebt.

Daarom leggen wij je hier uit hoe je het verschil kunt herkennen tussen een muggenbult en de bult(tjes) van een processierups.

Direct jeuk of juist uren later?

Zoals we al zeiden, hebben de twee één ding met elkaar gemeen en dat is dat ze ontzettend jeuken. Toch zijn er verder duidelijke verschillen tussen een muggenbult en de bult van een processierups. Volgens Henk Jans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde, begint een muggensteek eigenlijk direct al te jeuken. “Op de haartjes van de eikenprocessierups reageren de meeste mensen pas na zes tot acht uur. Alleen mensen die allergisch zijn, krijgen binnen dertig minuten last.”

Lees ook: Vanaf deze periode kun je de eerste klachten van de eikenprocessierups verwachten

Belangrijke verschillen muggenbult en bult van processierups

Daarnaast zien de bulten er ook nog eens heel anders uit. “Bij een muggenbult kun je meestal wel insteekplaatsjes zien, als gevolg van de injectie van de mug. De bultjes van de processierups hebben dat niet,” zo legt Jans uit. Daarnaast zien deze er ook heel anders uit. Als je in aanraking bent gekomen met de haartjes van de processierups kun je namelijk op sommige plekken bultjes hebben die lijken op zonnebultjes en op andere plekken juist bulten die heel groot en roodomrand zijn. Ook is het zo dat de jeuk van een muggenbult over het algemeen snel weggaat, terwijl de jeuk van een processierups-bult maar liefst veertien dagen kan duren.

Bron | Quest

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden