Margriet logo
Zo herken je dementie bij je hond of kat Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo herken je dementie bij je hond of kat

Net als bij mensen kunnen honden en katten dementie krijgen. Maar liefst zeventig procent van de honden die vijftien jaar of ouder zijn, vertoont verschijnselen van de ziekte. Bij katten is dat meer dan de helft. Maar hoe herken je de ziekte bij je viervoeter?

Spookt je hond of kat ’s nachts huilend of miauwend door het huis? Misschien is-ie dan wel aan het dementeren.

Dementie bij honden en katten

Bij dieren wordt er eigenlijk niet gesproken over dementie, maar is de officiële benaming het cognitief disfunctie syndroom (CDS). Toch houden wij het voor het gemak even op de term ‘dementie’. De symptomen lijken in veel opzichten op de verschijnselen die mensen ervaren.

1. Kunstjes vergeten

Vooral bij honden vallen de verschijnselen van dementie sneller op. Die krijgen namelijk veel kunstjes aangeleerd en spelen graag. Kijkt Benno je glazig aan als je het over ‘zit’, ‘lig’, ‘los’ of ‘apport’ hebt? Of loopt-ie z’n mand met speeltjes voorbij? Dan kan er een alarmbelletje gaan rinkelen. Of wat dacht je van z’n huis zomaar voorbij lopen na het uitlaten? Aangezien je katten niet hoeft uit te laten en niet echt trucjes aan kunt leren, is het bij hen lastiger te peilen.

2. Miauwen en huilen

Het begint met die soort kleine gedragsveranderingen en vergeetachtigheid. Maar het wordt erger en erger. Zo kan je hond of kat zijn totale tijdsbesef kwijtraken, met als gevolg dat de dieren ’s nachts huilend of miauwend door het huis spoken.

3. Gedragsverandering

Ook kan het karakter van het beestje veranderen. Van rustig en lief naar angstig en agressief, bijvoorbeeld. Of juist andersom. En was je hond of kat voorheen nooit bang voor vuurwerk, maar is-ie er nu als de dood voor? Ook dat kan een voorbode zijn. Net als het verschijnsel dat een hond ineens blaft en gromt naar mensen die al jaren over de vloer komen – of zelfs naar z’n baasje. Hetzelfde valt te zeggen voor katten die beginnen te blazen.

4. Slechter eten

Wat je Benno of Streep ook voorschotelt: het lijkt ’m weinig meer te doen. Een zorgelijk symptoom, want hij zal zijn eten toch echt nodig hebben om sterk te blijven.

5. Plassen en poepen

Stuit je regelmatig op een plasje of poep van je viervoeter in huis, terwijl hij geen puppy of kitten meer is? Belangrijk om in de gaten te houden. Het kan namelijk betekenen dat je hond simpelweg zijn zindelijkheid is vergeten en je kat zijn kattenbak niet meer kan vinden.

6. Je huisdier raakt gedesoriënteerd

Het algehele gedrag van honden kan ook veranderen als ze dementie krijgen. Ze verdwalen in en om hun huis of blijven vastzitten achter meubels omdat ze niet meer weten dat ze achteruit kunnen lopen. Volgens dierenarts Sharon Blaakmeer komt dit omdat ze niet meer weten waar ze zijn. Ze geeft tips bij Metro: “Probeer niet te veel in huis te veranderen. Ze herkennen hun eigen omgeving al slecht en als er dan ineens een stoel op een andere plek staat, maak je het alleen nog maar moeilijker voor ze.”

Dementie vaststellen

Helaas kun je een hond niet vragen of hij nog weet wat hij gisteren heeft gedaan. De enige manier om dementie bij je huisdier vast te stellen, is door andere ziekten of aandoeningen door de dierenarts uit te laten sluiten. Door pijn kan een dier zich namelijk ook heel anders gaan voelen en gedragen.

Mijn huisdier heeft dementie: wat nu?

Net zoals bij mensen is er bij dieren geen medicijn voorhanden tegen dementie. Wel kun je het proces iets vertragen, zeker bij een hond.

Regelmaat

Laat je hond op vaste tijden uit en geef hem op vaste tijden eten.

Geen straf

Ja, heel vervelend dat er op je kleed is gepoept of geplast, maar je huisdier heeft er geen flauw benul van. Door straf te krijgen terwijl hij niet weet wat ie fout doet, krijgt je hond alleen maar meer stress. Begrip van z’n baasje is wat het arme beest nu hard nodig heeft.

Bewegen

Blijf lekker rondjes met je hond of kat lopen of speel met ’m: voldoende beweging stimuleert de hersenactiviteit. Ook put je ze zo lekker uit, zodat dat spoken in de nacht meteen een beetje wordt ingedamd. Uit een onderzoek naar dementie bij honden blijkt zelfs dat actieve honden die regelmatig bewegen zes keer minder kans hebben om dementie te krijgen dan minder actieve honden.

Een gezonde, volwassen hond zou je gemiddeld minstens drie keer per dag uit moeten laten inclusief minstens één wandeling van een half uur. Als je een oudere hond hebt die liever niet beweegt dan kun je het beste meerdere korte wandelingen maken. Een puppy kun je het beste net zoveel minuten uitlaten als zijn leeftijd is in weken. Dus een puppy van 20 weken kun je het beste twintig minuten per keer uitlaten.

Denkspelletjes

Leuk zo’n kluif, maar er zijn genoeg speeltjes voor je huisdier verkrijgbaar waarvoor hij zijn hersenen moet laten kraken. Zowel online als in de dierenwinkel kun je van die intelligentiespelletjes kopen.

Voer

Volgens Medpets.nl is uit onderzoek gebleken dat antioxidanten, omega 3-vetzuren en bepaalde aminozuren goed kunnen werken voor dieren met dementieverschijnselen. Zo zijn er voedingen speciaal voor honden met dementie op de markt waar die stoffen in zitten. Voor katten met dementie is er minder op de markt, maar ook zij zouden baat hebben bij het supplement cholodin. Daar zit chlorine in, een stof die het dementieproces zou remmen.

Altijd naar de dierenarts

Let op: voordat je je hond of kat iets wilt toedienen, doe je er goed aan om altijd eerst naar de dierenarts te gaan. Die kan je precies vertellen welke voeding het best is. Je wilt je viervoeter natuurlijk zo lang mogelijk nog in je leven hebben. Hij verdient niets minder dan de beste zorg.

Bron | Medpets.nl, MC voor Dieren, Ze.nl, Metro

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden