null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó herken je artrose bij je hond (en dit kun je eraan doen)

Wanneer je hond maar met moeite uit zijn mand komt en even kreupel loopt nadat ‘ie heeft geslapen, kan dit een teken zijn van artrose. Hoe herken je dit bij je hond en wat kun je eraan doen?

Helaas denken veel hondeneigenaren dat hun hond gewoon last heeft van ‘ouderdomskwaaltjes’.

Artrose bij je hond

Artrose is eigenlijk een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit komt dus niet alleen voor bij mensen, maar ook bij onze trouwe viervoeters. Het kan in alle gewrichten optreden, maar bij de hond komt artrose voornamelijk voor in de ellebogen, heupen, tenen, wervels en in de knieën. Bij artrose worden een of meerdere gewrichten van het dier te veel belast. Hierdoor kan de doorbloeding van het gewricht en het gewrichtsvocht toenemen. Ook kan er een verdikking van de gewrichtskapsel optreden, waardoor het gewricht stijver wordt, kan het gewricht gaan schuren of het gewrichtskraakbeen afnemen.

Als artrose eenmaal op gang komt, wordt het helaas altijd erger. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat artrose minder snel verergert en dat je hond minder pijn heeft.

Symptomen

Uit onderzoek is gebleken dat 20 procent van de honden die ouder zijn dan één jaar lijdt aan artrose en hierbij klinische klachten heeft. Aan een aantal symptomen kun je dit herkennen, namelijk:

  • Kreupelheid
  • Stijfheid
  • Traag lopen
  • Tijdens het wandelen veel liggen en zitten
  • Moeite met opstaan en liggen
  • Pijnreactie bij aanraking
  • Minder vrolijk of humeurig

Indien je hond een of meerdere van de bovenstaande symptomen vertoond, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot artrose bij je hond. Één hiervan is dat er sprake is van erfelijke kwalen of bijvoorbeeld een onzorgvuldige fokkerij. Over het algemeen komt artrose vaker voor bij grotere hondenrassen, omdat zij meer gewicht met zich meedragen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Ook kan de gewrichtsslijtage ontstaan bij een heup- of elleboogdysplasie.

Daarnaast kan artrose ontstaan wanneer een hond verkeerde bewegingen maakt. Meestal laten we ze drie tot vier keer per dag uit, waarbij ze kort en intensief bewegen. Hoewel veel beweging goed is voor een hond, kan het bij onvoldoende begeleiding weerslag hebben op spieren, pezen en gewrichten, met artrose als gevolg. Verder kan overgewicht of een trauma – door bijvoorbeeld een ongeluk of spierscheuring – leiden tot artrose.

Lees ook: Heb jij een oudere hond? Zo verzorg je ‘m het beste

Invloed van het weer op de pijn

Net als bij mensen kan het weer invloed hebben op de klachten van artrose. Wanneer het koud is, verliezen de gewrichten hun soepelheid, waardoor de wrijvingspijn toeneemt. Deze pijn wordt erger als het koud is en er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Warmte en beweging helpen daarentegen juist beter bij pijn. Als je hond zich een tijdje niet beweegt, bijvoorbeeld wanneer hij slaapt, wordt er minder gewrichtsvloeistof (synovia) aangemaakt, wat de pijn verergert. Zorg daarom voor voldoende warme en zachte plekjes waar je hond op kan liggen.

De oorzaak van artrose bij de hond vaststellen

Bij het vermoeden van artrose zal je hond eerst goed onderzocht worden. Op deze manier kan de dierenarts vaststellen hoe ernstig de artrose is én wat de oorzaak is. Vervolgens wordt samen met de dierenarts bepaald welke behandeling het meest geschikt is. Dit is afhankelijk van de leeftijd, ernst van de slijtage, het gewicht van je hond, het aantal gewrichten dat is aangetast en natuurlijk de beschikbare financiële middelen.

Behandeling

Om te kunnen bepalen of de hond artrose heeft, moet de verzorging op een aantal manieren worden aangepast. Je kunt gebruik maken van voedingssupplementen of kruiden, die bevorderend zijn voor de gewrichten. Echter zijn dit soort middelen vaak niet voldoende om de artrose volledig te behandelen. Schakel hierbij altijd het advies in van een dierenarts.

Ook zijn er medicijnen die kunnen helpen tegen de pijn, maar let er hierbij op dat je hond niet ineens te veel gaat bewegen, waardoor de gewrichten overbelast raken. Houd ook in de gaten dat je hond geen overgewicht krijgt, waardoor de artrose kan verergeren. Daarnaast is fysiotherapie zeer belangrijk, of je kunt kiezen voor hydrotherapie. Hierbij beweegt je hond in het water, waardoor er minder druk op de gewrichten staat. Bij ernstige gevallen kan een operatie worden geadviseerd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medisch Centrum Voor Dieren, NML Health, AniCura

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden