null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó help je de tuinvogels een handje in dit winterse weer

Sommigen vinden het zielig, volgens anderen is het de natuur. Maar één ding is zeker: de tuinvogels in Nederland hebben het de afgelopen dagen lastig, nu de winter echt losgebarsten is. Doordat ons hele land wit gekleurd is, is het voor de vogels moeilijker om eten te vinden.

Gelukkig kun je ze wel een handje helpen. Bijvoorbeeld met wat extra voeding, of een schaaltje water.

Pas het vogelvoer aan op welke vogels in jouw tuin komen

Ga eens spotten wat er allemaal door je tuin fladdert. Net zoals mensen, lust niet elke tuinvogel alles. Zo houden koolmeesjes en roodborstjes meer van iets vettigs. En spreeuwen geven de voorkeur aan gewelde rozijnen, het klokhuis van een appel of ander fruit. Op het internet of in verschillende boeken kun je precies vinden wat welke vogel lekker vindt.

Lees ook:

Ilona doet aan vogelspotten: 'Geduld is het sleutelwoord'

Maak zelf vogelvoer

Zelf vogelvoer maken is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens een leuke bezigheid om te doen in het weekend. De tuinvogels in jouw tuin zullen je erg dankbaar zijn als je bijvoorbeeld een vetbol, vetpot, voedertafel of een pindaslinger ophangt in de tuin deze winter. Ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Hoe je precies zelf vogelvoer maakt, lees je hier.

Zet een waterschaal neer

Net zoals wij hebben vogeltjes ook weleens dorst. Nu het niet voor alle vogels even makkelijk is om water te halen uit de sneeuw, is het voor sommige wel heel erg fijn als er ergens een waterschaal te vinden is. Maar let op: suiker of zout aan dit water toevoegen zodat het water niet bevriest is géén goed plan. Door de suiker kunnen de veren na een badje aan elkaar gaan plakken en daardoor kunnen de beestjes niet meer goed vliegen. Zout zijn vogels niet gewend en ze kunnen hier ook niet goed tegen. Het laatste wat we willen is dat de beestjes ziek worden.

Lees ook:

Waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels (en zo los je het op)

Hang een extra vogelhuisje op

Wat is er nou schattiger dan kleine kuikens in je eigen tuin te hebben? Tuinvogels zien een vogelhuisje als een goede plek voor hun nest, daarin leggen ze dan misschien wel eitjes. Tevens is zo’n huisje ook nog eens warmer dan die koude wind in de winter, dus vinden de tuinvogels dat ook nu erg prettig. Een vogelhuisje kun je natuurlijk heel makkelijk zelf maken met een paar plankjes, daarna kun je het altijd nog in een mooie kleur verven. Als je er liever één online bestelt, is er op diverse sites ook meer dan genoeg keus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Vogelbescherming, Natuurmonumenten

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 08 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen, dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Willem van KasterenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden