Margriet logo
null Beeld

Zo doe je zelf een gezondheidscheck bij je hond

Het is natuurlijk heel verstandig om eens in de zoveel tijd je hond even flink door de keuring te halen bij de dierenarts. Maar in de tussentijd kun je dit ook zelf doen om gezondheidskwaaltjes eerder te ontdekken en sneller aan de bel te kunnen trekken als er mogelijk iets mis is. Wil je zo’n gezondheidscheck zelf bij je hond uitvoeren? Gebruik dan deze tips.

Hoe vaker je dit doet, hoe meer je hond hieraan gewend raakt en hoe beter jij in de gezondheidscheck wordt.

Gezondheidscheck bij je hond

Voor een gezondheidscheck bij je hond kun je volgens dierenarts Piet het beste beginnen met het tandvlees, legt hij uit aan Eigen Huis & Tuin. Til hiervoor de bovenlip van je hond op. Het tandvlees hoort er roze uit te zien. Is dit geel, rood of bleek van kleur? Dan is dit een teken dat er iets mis is. Tijd voor een bezoekje aan de dierenarts dus.

Gebit controleren

Als je dan toch met het tandvlees bezig bent, neem dan ook gelijk de rest van het gebit mee. Let op of de tanden beschadigd zijn, je hond last heeft van tandsteen en of je geen roodheid bij de overgang tussen het tandvlees en de tand ziet. Als je iets opvallends ziet, maak dan wederom een afspraak. Je kunt deze gezondheidscheck van het gebit het beste wekelijks doen, zodat dit niet alleen routine wordt voor je hond, maar ook om afwijkingen sneller te signaleren. Let ook meteen op of je hond geen last heeft van een stinkende adem.

Nagels en voetkussentjes

Vervolgens ga je door naar de poten van je hond. Controleer of de nagels en voetkussentjes geen beschadigingen hebben. Wanneer de voetzolen beschadigd of heel hard zijn, is het tijd om aan de bel te trekken. Controleer ook goed tussen de nagels van je hond of hier geen klitten zitten.

Vacht controleren

Daarna ga je door naar de rest van de vacht. Loop dit met een kam grondig na om te controleren op vlooien en vuil. Let ook goed op dat de vacht vrij is van schilfers, bultjes of korstjes en of ‘ie geen last heeft van kale plekken of overmatig verhaart.

Lees ook: Déze planten en bloemen helpen vlooien en teken af te weren

De oren

Controleer of de oren van je hond niet gezwollen of rood zijn. Je kunt ook even aan de oren ruiken, deze mogen namelijk niet stinken. Heeft je hond veel last van oorsmeer? Haal dit dan weg met een oorcleaner om een oorontsteking te voorkomen. Gebruik hiervoor nooit een wattenstaafje. Hiermee duw je het oorsmeer verder het oor in.

Ogen

Ook de ogen van je hond moeten schoon zijn. Heeft je hond geel of groen pus in de ooghoeken? Trek dan aan de bel, je hond kan dan namelijk last hebben van verstopte traanbuizen waaruit een ontsteking kan ontstaan. Ook het oogwit moet wit van kleur zijn, bij rode ogen kan dit een teken zijn van irritatie of ontsteking. Let wel op: sommige honden krijgen ook rode ogen bij opwinding, maar dit trekt bij een gezonde hond snel weer weg.

Ademhaling controleren

Vergeet niet om ook even de ademhaling te controleren. Wanneer je geen gekke geluiden hoort en je hond rustig ademt is er niks aan de hand. Hoor je toch iets vreemds? Plan dan een bezoekje naar de dierenarts.

Natte neus

Als laatste kun je nog even naar de neus van je trouwe viervoeter kijken. Is deze gebarsten of te droog? Ga dan langs bij de dierenarts. Een hondenneus hoort namelijk vochtig te zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Dierspecialist

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden