Zit je hond in de puberteit? Dít is wat je moet weten
Vroeg of laat gaat jouw lieve puppy toch écht de puberteit in. Gelukkig kun je deze fase aan een aantal dingen herkennen.
Hieronder vind je tips om met de puberperikelen om te gaan…
Puberteit bij je hond herkennen
De puberteit van je hond begint meestal wanneer hij tussen de zes en zeven maanden oud is. Deze fase houdt aan tot de hond volwassen is, dus wanneer hij rond de anderhalf tot twee jaar oud is. Waarschijnlijk kun je niet om het veranderende gedrag van je viervoeter heen, maar mocht je twijfelen, dan kun je de puberteit aan een aantal dingen herkennen.
1. Kauwen
Dit is hét moment om alles wat los en vast staat veilig te stellen. In de puberteit komt namelijk het blijvende gebit van je hond door en daardoor zullen ze overal op gaan kauwen. Dit helpt ze om hun tanden recht in het kaakbot te zetten. Pas dus goed op voor je sloffen, boeken en meubels, want voor je het weet zijn ze kapot. Om dit te voorkomen kun je maar beter voldoende kauwsnoepjes, botten en hondenspeelgoed in huis halen.
2. Puppyvacht
Vind je ineens overal losse plukken hondenhaar? Dan is dat een teken dat je hond zijn puppyvacht verliest. De pluizige haartjes maken plaats voor de vacht die bij het ras hoort. Wil je niet dat je hele huis vol komt te liggen met haar? Zorg er dan voor dat je je hond regelmatig borstelt.
3. Territorium
Als je een reu hebt, kun je waarschijnlijk niet om het pubergedrag heen. Hij zal erg druk zijn met het afbakenen van zijn territorium. Daar hoort het optillen van de poot en vrijwel alles berijden bij. Zo kan het ook zijn dat je hond ineens op sommige onverwachte plekken plast, terwijl hij wel al zindelijk is.
4. Afstand
Waar je pup eerst altijd lekker met je kwam knuffelen en nooit genoeg aandacht kon krijgen, ben jij nu degene die om aandacht moet vragen. Een puberende hond kan wat afstandelijker worden. Daarnaast lijkt je hond ineens Oost-Indisch doof te zijn. Sta je dan in het bos, te wachten tot je viervoeter een keertje terug komt. Geen zorgen, deze fase gaat voorbij!
Niet straffen
Omdat de hormonen door het lijf van je hond heen gieren, is het niet heel gek dat hij zich anders gaat gedragen. Het is dus niet helemaal eerlijk om hem dan te straffen als hij een beetje stout is. Het beste kun je ‘m op dat moment even afleiden door veel te gaan bewegen of spelen. Zo leert je hond wat hij wél mag doen in plaats van wat hij níet mag doen. Daarnaast is het energielevel van puberhonden erg hoog. Dus lekker veel wandelen, rennen, springen en spelen (met andere honden) is hartstikke goed voor ze.
Consequentie
Omdat een hond tijdens de puberteit verschillende humeuren kan hebben, is het belangrijk om consequent te zijn in je reacties op zijn gedrag. Geef je hond wat extra aandacht als hij een beetje verlegen of onderdanig is en beloon ‘m zodra hij hier positief op reageert. Is je hond juist angstig of agressief, geef hem dan juist geen aandacht. Anders keur je het gedrag goed en dat wil je juist niet. Beloon je hond zodra hij zich weer rustig gedraagt.
Training
Toen wij in de puberteit zaten, konden we soms enorm met onszelf in de knoop zitten. Dit is bij onze viervoeters niet anders. Geduld is daarom erg belangrijk. Door veel te trainen met andere honden, wordt je hond zelfverzekerder en wordt zijn zelfcontrole gestimuleerd. Daarnaast leert hij door veel te oefenen om te gaan met alle veranderingen in zijn lichaam.
Wees dus maar niet bang, zijn vervelende buien liggen echt niet aan jou. Met een beetje geduld en veel liefde, gaat deze fase vanzelf weer voorbij.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Eigen Huis en Tuin
Beeld | Getty Images