null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wist je dat honden accenten kunnen herkennen?

Dat honden ontzettend slim zijn, weten hondenbaasjes als geen ander. Toch blijven we iedere keer weer nieuwe dingen ontdekken die honden óók lijken te begrijpen. Zoals het verschil tussen accenten.

Honden horen taal hetzelfde als wij dat doen. Ze begrijpen misschien niet álles wat ze horen, maar wel een stuk meer dan wij vaak denken. Dit is aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Sussex.

Nieuwe woorden herkennen

De wetenschappers onderzochten 42 honden van verschillende rassen die via een speaker gesproken woorden te horen kregen. Ze lieten meerdere keren hetzelfde woord horen, voordat ze overgingen op een ander woord. Iedere keer als de honden een nieuw woord langs hoorden komen, spitsten ze hun oren of gingen ze dichter bij de speaker zitten. Uit deze reactie blijkt dus dat de honden de verschillende woorden konden onderscheiden.

Accenten herkennen

Maar dat niet alleen: ze begrijpen ook verschillende accenten. Zo werd het woord ‘had’ in verschillende accenten uitgesproken, en hoewel het woord iedere keer anders klonk, registreerden de honden het niet als ‘nieuw’ woord. Ze begrepen dus dat steeds hetzelfde woord werd uitgesproken.

Lees ook:

Waarom je hond z'n kop schuin houdt wanneer je tegen hem praat

Wereldrecord 'woorden herkennen'

Maar als het wel om een ander woord ging, hoe subtiel dan ook, wisten de honden dat meteen te raden. Het verschil tussen het Engelse ‘hid’ en ‘had’ was bijvoorbeeld geen probleem voor de viervoeters. In de praktijk is dit al vaker bewezen. De border collie Chaser heeft bijvoorbeeld het wereldrecord ‘woorden herkennen’ op zijn naam staan. Hij kon 1000 speeltjes bij naam herkennen, en wist op commando telkens de juiste uit te kiezen.

Hondentaal

Honden verstaan niet alleen mensen, maar ook elkaar. Zo kunnen honden iedere ‘blaf’ onderscheiden, en als ze een andere hond in de verte horen, weten ze of ze die hond wel of niet ontmoet hebben. We kunnen honden dus nog veel meer leren dan we nu al doen.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden