Welke planten en bloemen zijn giftig voor katten?
Kattenbaasjes herkennen het misschien wel: een nieuwe plant of verse bos bloemen en je nieuwsgierige viervoeter gaat gelijk op onderzoek uit. Het lijkt misschien heel onschuldig, toch schuilt er ook gevaar. Er zijn namelijk ook giftige planten en bloemen voor katten.
Je kat kan hier soms zelfs aan overlijden. Met onderstaand rijtje moet je oppassen wanneer je een kat hebt.
Giftige planten en bloemen voor katten
Sommige katten zullen niet op of om kijken van de meeste planten of bloemen, terwijl een jonge kitten die urban jungle aan kamerplanten in de woonkamer juist als één groot speelterrein ziet. Daarbij zijn de grootste boosdoeners grasachtige planten. Katten eten hier namelijk van om misselijk te worden, zodat hun haarballen makkelijker naar boven komen. Merk je dat je kat om deze reden vaak aan je planten in huis begint? Koop dan eens kattengras. Vooral aloë vera, chrysanten, sansevieria, lelies en dieffenbachia zijn de meest giftige planten en bloemen voor katten. Die kun je dus voortaan beter mijden. Maar er zijn er nog meer (bekijk de volledige lijst onderaan).
Afleren
Mocht je toch graag veel groen in huis halen, dan zal je dus altijd alert moeten zijn of je kat zich niet stiekem toch te goed doet aan mogelijk giftige planten en bloemen. Daarnaast kun je natuurlijk ook proberen om je viervoeter af te leren om hier aan te komen. Bijvoorbeeld met een plantenspuit of door bij je planten een beetje aluminiumfolie te plaatsen. Dit vinden katten geen fijn materiaal, dus blijven ze van de planten af. Ook kun je aan de potgrond wat strooimiddel toevoegen waar leeuwenpoep in zit. Klinkt misschien wat onsmakelijk, maar daar ruik je als mens niks van. Je katten daarentegen denken voortaan wel twee keer na voor ze aan je giftige planten beginnen.
Lees ook: Dít is waarom katten zo bang zijn voor komkommers
Wat te doen bij vergiftiging?
Het gevaarlijke bij katten wanneer ze van giftige planten of bloemen hebben gegeten, is dat je pas de symptomen opmerkt wanneer het gif al is binnengedrongen. Dit terwijl je eigenlijk direct zou moeten handelen. Daarom is het volgens dierenarts Jaap Vestjens vaak al te laat. Aan Editie NL legt hij uit dat zeker bij de bovengenoemde meest giftige planten en bloemen katten last kunnen krijgen van acute nierfalen. In dit geval is het meestal al te laat.
Wacht dus niet af, en schakel als je vermoed dat je kat een van deze planten binnen heeft gekregen meteen een dierenarts in. Bij andere planten en bloemen zal het vaak bij maag- en darmklachten blijven en heeft je kat meer overlevingskans. Maar ook hier raadt Vestjens aan om meteen contact met de dierenarts op te nemen.
Lijst met giftige planten en bloemen voor katten
Van de onderstaande planten en bloemen is bekend dat ze giftig zijn voor katten. Mocht je bij aankoop van een andere plant of bloem nog twijfels hebben, raadpleeg dan het tuincentrum of het vergifcentrum.
- agave
- allamande
- alocasia
- aloë vera
- amaryllis
- annemoon
- azalea
- bitterblad
- caladium
- calla
- chrysant
- croton
- cyclaam
- dieffenbachia
- ficus
- hedera
- hortensia
- hulst
- hyacinth
- iris
- kamerbrem
- kamerpalm
- kansenboom
- kegelsleutelbloem
- kerstroos
- kerstster
- lathyrus
- lelie
- lelietje-van-dalen
- lepelplant
- maagdenpalm
- maretak
- narcis
- oleander
- oranjeboompje
- palmlelie
- philodendron
- sansevieria
- sierpeper
- sint jozefplant
- sneeuwklokje
- vingerplant
- wasbloem
- zijdeplant
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock