null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

We begrijpen onze katten helemaal niet, blijkt uit onderzoek

Hoewel katten van zichzelf best mysterieuze dieren zijn, denken we onze eigen Fifi of Minoes toch redelijk goed in te kunnen schatten. Toch zitten we er negen van de tien keer naast, als we de wetenschap mogen geloven.

Er gaat vaak iets heel anders in het koppie van onze kat om dan wij denken.

Verschillende gezichtsuitdrukkingen

Wetenschappers van de University of Guelph in Ontario deden een experiment waarbij ze wilden onderzoeken hoe goed mensen de gezichtsuitdrukkingen van katten kunnen interpreteren. Ze vroegen hiervoor zesduizend deelnemers (bijna allemaal kattenbezitters) om de verschillende gezichtsuitdrukkingen van katten te benoemen in een aantal kattenvideo’s. Ze moesten hierbij beoordelen of het om een positieve of negatieve uitdrukking ging.

Lastig te zien

Een verdere beoordeling dan dat konden ze niet geven, omdat het zelfs voor wetenschappers onmogelijk is om te bepalen wanneer een kat volledig gelukkig is of niet. Maar een simpele opdracht als bepalen of de uitdrukking positief of negatief was, was voor veel deelnemers al moeilijk te volbrengen. Ze konden minder dan 60 procent van de vragen goed beantwoorden. Slechts 13 procent van de deelnemers wist driekwart goed te raden.

Katten bestuderen

Opvallend hierbij was dat vrouwen de katten een stuk beter konden inschatten dan mannen. Jongeren waren ook succesvoller dan oudere deelnemers. Maar het is wel te leren, de kunst van het katten lezen. De dierenartsen die deelnamen aan het onderzoek presteerden namelijk het beste, en die hebben ervoor gestudeerd. "Katten vertellen ons dingen met hun gezicht, en als je bekwaam bent, kun je ze herkennen", vertelt onderzoeker Georgia Mason. "Dit betekent dat katten moeilijk te lezen zijn, maar niet geheel ondoorgrondelijk zijn."

Katten begrijpen

Het kan dus geen kwaad dat kattenbaasjes iets meer leren over de gevoelens van hun kat. Zo kun je sneller vaststellen wanneer er iets mis is met je viervoeter. Hierbij kun je letten op de gezichtsuitdrukking, maar ook de stand van de oren en de beweging van de staart van de kat. Ook de manier waarop ze bewegen is belangrijk: komen ze dichterbij, dan voelen ze zich goed. Gaan ze juist de andere kant op? Dan is dat een teken van angst of irritatie.

Zelf testen

Ben je benieuwd hoe jij zou scoren op de test? Je kunt er hier een korte versie van doen. Als je tussen de 7 en 8 vragen goed hebt, mag je jezelf een ware ‘kattenfluisteraar’ noemen.

Bron | Washington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden