null Beeld

Wat kost dat eigenlijk, zo’n huisdier?

De sociale rol die dieren in ons leven spelen, de gezondheidseffecten en de vraag: wat kost dat eigenlijk, zo’n huisdier? Nienke en Paul geven antwoord. Nienke Endenburg is GGZ-psycholoog en auteur. Ze onderzoekt de relatie tussen mens en huisdier. Paul Overgaauw is dierenarts, microbioloog, parasitoloog en auteur.

Het dier als gezinslid

“Mensen zeggen doorgaans dat ‘gezelligheid’ de belangrijkste reden is om een huisdier aan te schaffen, maar een huisdier is van veel groter belang,” stelt psychologe Nienke Endenburg. “Huisdieren bieden ook sociale ondersteuning en troost. Zeker honden en katten worden beschouwd als gezinsleden en vrienden. Sommige mensen hebben zelfs liever een dier in hun nabijheid dan een mens, omdat een dier altijd tijd heeft, geen verborgen agenda kent, geen geheimen doorvertelt en niet oordeelt.

Huisdieren dragen bij aan een hogere kwaliteit van een mensenleven. Honden en katten hebben een meetbare positieve invloed op de gezondheid van mensen. Alleen al het aaien van een vriendelijk uitziende hond verlaagt tijdelijk de bloeddruk en de hartslag. Ook stijgt het oxytocinegehalte in het bloed, wat zorgt voor minder stress en een betere concentratie. Huisdierenbezitters hebben permanent een beter afweersysteem, lager stressniveau en minder hart- en vaatziekten dan mensen zonder huisdier.” Dat blijkt onder meer ook uit een onderzoek van de University at Buffalo, State University of New York. “Vermoedelijk verlagen huisdieren het gehalte van cholesterol en triglyceride in het bloed, waardoor huisdierenbezitters ook minder depressief zijn.”

Komt een hond bij de tandarts

“De aanwezigheid van huisdieren levert de mens veel op,” weet ook dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw. “Daar wordt in de gezondheidszorg steeds meer gebruik van gemaakt. Zo worden in Amerika honden ingezet in tandarts- praktijken en bij revalidatiecentra voor hartpatiënten. De honden hebben een positief effect op het welbevinden van de patiënten. Het wandelen met een hond verbetert de lichamelijke en geestelijke conditie van hartpatiënten, waardoor de kans op genezing toeneemt. Het bezit van huisdieren kan de ziektekosten ook flink beperken. Honden- en kattenbezitters gaan jaarlijks minder vaak naar de dokter en kopen minder hart- en slaapmedicatie dan mensen zonder huisdieren.

(On)gezonde relatie

Overgaauw: “Mensen beschouwen hun huisdier vaak als gezinslid en als zij een koekje bij de koffie nemen, krijgt hond of kat vaak ook iets lekkers. Met als gevolg dat 32 procent van de katten en 42 procent van de honden te dik is.” Dat overgewicht is ongezond voor het dier. Ook voor baasjes kan een te innige relatie met huisdieren ongezond zijn. Mensen laten zich vaak in het gezicht likken. Er zijn baasjes die hun huisdier mee naar bed nemen of hun kat over het aanrecht laten lopen. “Je kunt via de tong, vacht en poten van huisdieren infecties oplopen.” Overgaauw adviseert om jaarlijks met het dier de dierenarts te bezoeken voor een gezondheids- en parasietencontrole. En uiteraard moet je je huisdier laten vaccineren.

Wat kost dat eigenlijk?

  • Hond: rashond € 500, asielhond € 150-250 (pup). Extra kosten maandelijks € 100-200 het eerste jaar (puppycursus, extra inentingen, chippen,steriliseren), daarna € 83 (voer, honden-belasting, training, trimsalon et cetera).
  • Kat: raskat € 200-1.000, asielkat € 60-150 (kitten), plus eenmalig € 100-300 (krabpaal, sterilisatie, castratie, kattenluik, bakjes, mand et cetera) en maandelijks € 35 (eten, kattenbakvulling, vaccinaties, antivlooien- en antiwormenkuren).
  • Konijn: aanschaf€ 200 (inclusief hok) en maandelijks € 15.
  • Kanarie: aanschaf€ 120 (inclusief kooi) en maandelijks € 7.
  • Vis: aanschaf € 100(inclusief aquarium met filter, verlichting, planten en steentjes) en maandelijks € 3,75 (voer, onderhoud aquarium).

Naast bovenstaande kosten zijn er de onvoorziene uitgaven bij ziekte en ongelukken. Daarvoor kun je een verzekering afsluiten. De premie voor katten is leeftijdsafhankelijk, die voor honden is afhankelijk van leeftijd én volgroeid gewicht. Een verzekering kost tussen de € 15 en € 20 per maand. De kosten stijgen bij een hogere dekking of lager risico.

Ook interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Voor make-up kun je een heleboel verschillende kwasten gebruiken, maar welke kwast gebruik je nou precies waarvoor? Beauty-expert Carmen Zomers legt het je in deze video haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden