null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Wat je allemaal moet weten over het inenten van je pup

Voor honden liggen er allerlei vervelende ziektes op de loer. Maar gelukkig bestaan daar een hoop inentingen tegen die je hond vaak al als pup hoort te krijgen, om zo veel mogelijk van dit soort kwaaltjes tot ernstige ziektes te voorkomen. Van de eerste vaccinaties tot een hondenpaspoort: dit wil je weten of het inenten van een pup. 

Elke hond is anders, dus raadpleeg altijd de dierenarts voor extra advies.

Inentingen voor een pup

Als een pup zes, acht tot negen en twaalf tot dertien weken oud is, is het tijd voor de eerste inentingen. Vervolgens krijgt ‘ie nog een vaccinatie op éénjarige leeftijd. In sommige gevallen adviseert de dierenarts ook nog een extra inenting bij zestien weken. Een pup krijgt in deze stadia inentingen tegen Parvo, hondenziekte, de ziekte van Weil en een besmettelijke leverziekte. Bij sommige ziektes en kwaaltjes zijn meerdere vaccinaties nodig. Zo dienen volwassen honden ook elk jaar opnieuw tegen de ziekte van Weil te worden ingeënt, en elke drie jaar tegen hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte.

Door je hond zowel als pup als volwassen te laten inenten verklein je niet alleen de kans op ziektes, maar ook de kans dat jouw hond andere honden besmet. De vaccinaties van je hond worden opgeslagen in het EU-paspoort van je hond.

Inenting tegen kennelhoest

In sommige gevallen is het verplicht om je hond ook te laten inenten tegen kennelhoest, ook wel bekend als besmettelijke hondenhoest. Dat is vaak het geval als je je hond bijvoorbeeld naar een pension brengt. Deze inenting wordt meestal toegediend via een druppel in de neus.

Lees ook: Waarom de neus van je hond altijd nat is

Hondsdolheid

Als je met je hond naar het buitenland gaat is een inenting tegen hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, verplicht. Als je hond deze vaccinatie heeft gehad, komt dit in het hondenpaspoort te staan. Hondsdolheid is dodelijk en is daarnaast gevaarlijk voor mensen en andere zoogdieren. Via een beet, lik of krab van een hondsdolle hond kun je als mens besmet raken en ook dit kan een dodelijke afloop tot gevolg hebben.

Bijwerkingen van vaccinaties

De kans op bijwerkingen van de inentingen bij je pup of een volwassen hond is erg klein. Toch kan het voorkomen dat je trouwe viervoeter last krijgt van een bult op de prikplek. In een zeldzaam geval kan er ook een allergische reactie optreden. Neem in dat geval contact op met de dierenarts. Kleinere honden hebben iets meer kans op bijwerkingen dan grote honden.

Kosten voor inentingen

In de meeste gevallen bestaan de kosten voor inentingen uit de kosten van de vaccinatie en het consult bij de dierenarts. De kosten voor de inentingen kunnen per direnarts verschillen. Voor de eerste inenting van een pup liggen de prijzen volgens de Hondenverzekeringsvergelijker tussen de 25 en 65 euro. De twee inentingen daarna kosten voor de pup tussen de 30 en 65 euro.

Een grote cocktail aan vaccinaties voor een volwassen hond ligt tussen de 25 en 75 euro en voor een kleine cocktail liggen de prijzen tussen de 25 en 60. De kennelhoest-neusdruppel is tussen de 15 en 45 euro en voor hondsdolheid is dit tussen 10 en 40. Het is afhankelijk van je verzekeraar en pakket of de jaarlijkse inentingen door je hondenverzekering worden gedekt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AniCura, Dierendokters, Hondenverzekeringsvergelijker, RIVM

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden