null Beeld

Waarschuwing voor hepatitis E bij huisdieren: één op de vijf dieren besmet

Uit een nieuw onderzoek van Erasmus MC blijkt dat in Nederland zo’n 15 tot 20 procent van de huisdieren besmet is met hepatitis E. En dat is niet alleen gevaarlijk voor je trouwe viervoeter, ook mensen kunnen hiermee besmet raken.

Besmetting van hepatitis E bij huisdieren wordt vooral via uitwerpselen verspreid.

Hepatitis E bij huisdieren

Eerder leek hepatitis E vooral te worden verspreid via varkenshouderijen. Toch ontstonden er vraagtekens toen veel patiënten die besmet raakten met hepatitis E niet in de buurt van varkens bleken te zijn geweest. Door onderzoek van het Erasmus MC in samenwerking met Wageningen University & Research bleek dat ook veel huisdieren het virus bij zich dragen. Namelijk ongeveer één op de vijf dieren. Op die manier kunnen niet alleen dieren elkaar besmetten, ook mensen kunnen hierdoor het virus krijgen. Dit gebeurt via de ontlasting van huisdieren. Het advies van de wetenschappers is dan ook om altijd grondig je handen te wassen na het opruimen van hondendrollen of het verschonen van de kattenbak.

Symptomen bij je huisdier

Bij honden kun je hepatitis E herkennen aan klachten als sloomheid, braken, veel drinken en soms aan geel tandvlees of oogwit. In dit geval is er sprake van een acute leverontsteking door de besmetting. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Zo niet, dan kan er ook sprake zijn van een chronische leverontsteking. Trek dus bij dit soort symptomen tijdig bij de dierenarts aan de bel.

Lees ook: Stinkende adem bij je huisdier normaal? Het is eigenlijk een teken van pijn

Ziekteverschijnselen bij mensen

Hepatitis E komt in Nederland al jaren voor, toch zijn de klachten meestal mild. Daardoor zijn er veel mensen die met het virus rondlopen zonder dit te weten. Vooral mensen met een zwakke weerstand en zwangere vrouwen moeten goed oppassen. Die zijn het meest vatbaar voor hepatitis E. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn misselijkheid, vermoeidheid, (lichte) koorts en soms pijn in de bovenbuik. Daarnaast hebben veel mensen ook last van geelzucht. Daarbij kleurt de huid en het oogwit geel en kan de ontlasting ontkleuren en urine zo donker worden als cola. Het kan in sommige gevallen voor vervelende leverproblemen zorgen. Neem dus tijdig contact op met de huisarts. Bij gezonde mensen gaat hepatitis E vanzelf weer over.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland, RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden