Margriet logo
vakantiekiekjes bedreigde diersoorten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleDieren

Waarom jouw vakantiekiekjes helpen bij onderzoek naar bedreigde diersoorten

Ben je op vakantie altijd met een camera in de weer om wilde dieren te fotograferen? Dan leg je niet alleen een mooie herinnering vast, maar help je onderzoekers ook om bedreigde diersoorten op te sporen. Win-winsituatie dus.

Zo werkt het.

Onderzoek naar bedreigde diersoorten

Het maken én delen van foto’s van wilde dieren helpt onderzoekers bij het opsporen van bedreigde diersoorten, blijkt uit onderzoek van de Ohio State University. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen ze dieren identificeren en meer te weten komen over hun bewegingen en aantallen. Onderzoekers gebruiken niet alleen openbaar gedeelde vakantiefoto’s van toeristen, maar ook miljoenen beelden van wetenschappers, drones en cameravallen. Het analyseren van deze beelden kan helpen om bedreigde diersoorten op te sporen en te beschermen om uitsterven tegen te gaan.

Vakantiekiekjes als hulpmiddel

Genoeg informatie over deze dieren is belangrijk, omdat van meer dan de helft van de bedreigde diersoorten weinig informatie bekend is. Er zijn namelijk te weinig hulpmiddelen, zoals gps-halsbanden, beschikbaar om alle bedreigde dieren te volgen. Vakantiekiekjes zijn daarom héél welkom. Met kunstmatige intelligentie kan een dier geïdentificeerd worden aan de hand van allerlei kenmerken, zoals strepen, vlekken, rimpels of de vorm van een vin. Zo konden onderzoekers aan de hand van twee miljoen foto’s ruim 60.000 walvissen en dolfijnen identificeren. Ook foto’s van haaien, zebra’s, schildpadden, giraffen en orka’s, die toeristen maakten en op social media deelden, werden gebruikt. Onder andere de plek en het moment van de foto zegt veel over de populatie, geboorte- en sterftecijfers en het contact tussen mens en dier.

Bron | Weeronline

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden