null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je wél met je hond of kat in bed zou moeten slapen

Met je huisdier in bed slapen wordt over het algemeen afgeraden: het zou onhygiënisch en zelfs ongezond zijn. Maar wist je dat er ook redenen zijn dat het wel goed voor je is om met je hond of kat in één bed te slapen?

Als je tegen al die haren in je bed kunt, natuurlijk.

Het werkt kalmerend

Het is algemeen bekend dat huisdieren kunnen helpen stress en angst tegen te gaan: kijk alleen al naar hulphonden en dierentherapie. Uit een studie van de Universiteit van Maryland bleek dat het hebben van een huisdier zelfs kan helpen om depressie te voorkomen of genezen. De kans is dus groot dat het ook voor jou veel kan doen om met je viervoeter in bed te liggen: het helpt je tot rust te komen na een lange, hectische dag.

Je voelt je veiliger

Al sinds de prehistorie slapen honden in de hutten van mensen ter bescherming. Niet zo gek dus, dat jij je ook veiliger voelt wanneer je huisdier dicht bij je ligt terwijl je slaapt. Misschien is je dikke oude kat of kleine schoothondje geen echte match voor een inbreker, maar het idee dat je niet helemaal alleen bent is toch fijn.

Je slaapt er beter van

Onderzoekers van het Centrum van Slaapmedicatie ondervroegen 150 baasjes over hun nachtrust met hun huisdieren. Van alle baasjes die mét hun huisdier in bed sliepen gaf 41% aan dat ze met huisdier net zo goed of zelfs beter sliepen. Dat is niet zo vreemd: de gelijkmatige ademhaling van je hond of zachte gespin van je kat zijn kalmerende geluiden waar je sneller van in slaap valt. Ook het warme lichaam en het veilige gevoel van hierboven helpen je makkelijker in slaap te vallen.

Het is goed voor je gezondheid

Alle bacteriën en allergieën daargelaten, kan het juist goed zijn voor je gezondheid om met je huisdier in bed te slapen. Een onderzoek in het Medisch Tijdschrift van Australië wees uit dat huisdiereigenaren een lagere bloedsuikerspiegel en een lager cholesterolgehalte hebben dan mensen zonder huisdieren. Dus hoe meer tijd je met je viervoeter doorbrengt, hoe beter.

Bron | Purewow.com

Beeld | iStock

Meer lezen:

Wie zijn gelukkiger: honden- of kattenmensen?

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden