Waarom je kat zo graag aan je meubels krabt (en zó leer je het ‘m af)
Katten zijn natuurlijk hartstikke leuk. Maar als er één nare gewoonte is die we ze graag zouden afleren, dan is het wel het krabben aan meubels. Waaróm zetten katten zo graag hun nagels in je bank, als er ook gewoon een krabpaal voor hun neus staat? En kun je je kat dit ook afleren? Het is makkelijk om het krabben op speelsheid te gooien, maar er zit toch echt wat meer achter deze vervelende gewoonte. We leggen je uit waarom je kat zo graag aan je meubels krabt.
En zó leer je dat af.
Territorium afbakenen
Katten hebben geurklieren in hun pootjes, waarmee ze als het ware een stempel op je meubels drukken. Dit is voor hun een manier om hun territorium af te bakenen. Zo weet je kat dat het een veilige plek is omdat er dus geen geuren van andere katten te vinden zijn.
Emoties
Daarnaast krabt een kat vaak uit emotie aan je meubels. Wanneer katten gestrest zijn, zullen ze bijvoorbeeld sneller hun nagels in je bank zetten. Zeker als je vaak van huis bent is je kat sneller geneigd om te gaan krabben, omdat ‘ie niet weet wanneer je weer thuiskomt. Als jij thuiskomt, kan je kat z’n emoties weer loslaten en zal hij hetzelfde doen.
Manicure
Het krabben is ook een soort van manicure voor je kat. Omdat de nagels van katten maar blijven doorgroeien, moeten ze deze toch op een bepaalde manier onderhouden. Het krabben aan dikke stoffen zorgt ervoor dat ze gedeeltelijk slijten, maar ook scherper worden. In de natuur zou dit betekenen dat ze beter kunnen jagen. Dit is dus ook vooral natuurlijk gedrag.
Lees ook: Loopt jouw kat ook altijd mee naar de wc? Dit is de reden
Hoe leer je je kat af om aan de meubels te krabben?
Hoewel er dus geen kwade bedoeling achter zit, is het niet heel prettig dat je kat graag aan jouw mooie meubels krabt. Gelukkig kun je dit ook afleren met een paar handige tips.
Krabpalen
De kans is groot dat je kat liever zijn nagels in je meubels zet, dan in de krabpaal. Toch is het wel belangrijk om een of meerdere krabpalen in huis te hebben. Je kunt je kat hier naartoe lokken met kattenkruid of valeriaanspray. Daarnaast is het belangrijk om je kat te belonen als ‘ie de krabpaal gebruikt. Ook een deurmat is voor veel katten al een goed alternatief.
Jong trainen
Als je wil voorkomen dat je kat aan je meubels krabt, is het belangrijk om dit vanaf jonge leeftijd af te leren. Je kat straffen werkt vaak averechts, dus het is vooral belangrijk om het beestje te belonen als ‘ie de nagels in een krabpaal zet. Hierdoor zal je kat er misschien niet eens aan denken om de bank te grazen te nemen.
Sproeien
Werkt het belonen van je kat niet? Dan zal je het ‘m toch op een vervelendere manier moeten afleren. Vul een spuitfles met water en spray elke keer dat je kat aan de meubels begint te krabben.
Last van stress
Een kat kan dus ook extra aan meubels krabben als het beestje last heeft van stress. Is je kat ineens meer gaan krabben dan normaal? Dan kan het zijn dat er iets mis is. Probeer in dit geval na te gaan wat het beestje de laatste tijd extra stress heeft gegeven en of je dit gevoel kunt verminderen.
Nagels knippen
Wil je kat het maar niet afleren? Dan kun je de schade aan je meubels nog het meeste beperken door de nagels van je kat goed bij te knippen. Dat kun je overlaten aan een professional, maar je kunt de nagels van je kat ook zelf knippen.
Afplakken
Heeft je kat favoriete plekjes waar ‘ie graag losgaat en wil het niet lukken om het af te leren? Dan kun je tape op je meubels plakken. Niet een heel mooi gezicht, maar het zorgt er wel voor dat het krabben snel stopt. Een kat houdt namelijk niet van de textuur van tape.
Bron | Eigen huis & tuin, Roomed
Beeld | Getty Images
Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.