Margriet logo
young german shepherd sitting on grass in park and looking with attention at camera, tilting head Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je hond z’n kop schuin houdt wanneer je tegen hem praat

Het blijft jammer dat honden niets terug kunnen zeggen wanneer wij tegen ze praten. Gelukkig hebben ze andere manieren waarop ze ons duidelijk maken wat ze voelen en denken. Wist je dat je hond je ook iets probeert te vertellen door z'n kop schuin te houden?

De reden waarom ze dit doen is heel lief.

Hond kop schuin

Honden communiceren prima zonder woorden: ze kwispelen wanneer ze blij zij en grommen wanneer ze het ergens niet mee eens zijn. Maar wat niet veel mensen weten, is dat honden ook met de stand van hun kop iets proberen te vertellen. Als ze hun kop schuin houden wanneer je tegen ze praat, proberen ze hiermee aan te geven dat ze je belangrijk vinden en geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt. Ontzettend lief.

Onze taal

Honden zijn in staat om bepaalde woorden uit onze taal te verstaan. En dat zijn de woorden waar ze naar zoeken wanneer ze hun kop schuin houden. Zo proberen ze te begrijpen wat je te vertellen hebt. Vaak zullen dit woorden zijn als: eten, spelen, wandelen.

Beter zien en horen

Daarnaast kunnen ze beter horen en zien wanneer ze hun kop schuin houden. Ze proberen hun oren en ogen naar de bron van het geluid te draaien. Omdat hun neus normaal gesproken recht voor hun ogen zit, helpt het schuin houden om beter te kunnen kijken naar de uitdrukking van je gezicht. Zo kunnen ze je nóg beter begrijpen.

Bron | GoodtoKnow

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden