null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom elk kantoor een huisdier zou moeten hebben

Iedere dierenliefhebber zal het beamen: de onvoorwaardelijke liefde van een hond of kat zorgt altijd voor een hoop gezelligheid in huis. Maar wist je dat ook steeds meer bedrijven een hond of kat hebben? Zo staan er op Linkedin 75 vacatures van bedrijven die in de omschrijving laten weten dat ze een kantoorhond of kat hebben. En dat is niet geheel zonder reden.

Uit onderzoek van de Open Universiteit in Amerika blijkt namelijk dat kantoordieren een heel positieve invloed hebben op de werknemers. De voornaamste reden die wordt genoemd is, dat de aanwezigheid van de dieren stressverlagend werkt.

Geluksgevoel

Uit eerder onderzoek onder fabrieksmedewerkers bleek al, dat het stresshormoon cortisol een stuk lager was bij werknemers die de hele dag een hond in de buurt hadden gehad. Ook als de werknemers thuis zelf geen hond hadden. Uit het onderzoek van de Open Universiteit blijkt nu, dat werknemers met een kantoorkat ook meer van het hormoon oxytocine aanmaken. Dat hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkiger gaat voelen.

Goed voor de motivatie

"Als je baas het je moeilijk maakt, kan een hond het gemakkelijker maken om bepaalde situaties in perspectief te plaatsen”, vertelt hoofdonderzoeker Marie-José Enders. “Je kunt in stressvolle situaties bovendien wat makkelijker ruimte nemen door even de hond uit te laten. Een dier op het werk maakt mensen bovendien gemotiveerder. Werknemers met een hond of kat op kantoor houden meer van hun werk en ervaren minder stress."

Allergische collega’s

Zijn je collega’s allergisch voor katten- of hondenharen? Dan kun je eenzelfde effect volgens gedragspsycholoog Lotte Spijkerman ook bereiken door een aquarium te nemen. "Vissen kijken kan ook heel ontspannend zijn", zegt Spijkerman. "Een aquarium heeft ongeveer hetzelfde effect als naar een haardvuur staren.”

Lees ook

Dít zijn de vijf grootste gevaren voor jonge huisdieren

Bron| Business Insider

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden