Waarom een oudere hond adopteren júíst zo leuk is
Bij het adopteren van een hond denk je vast als eerst aan een puppy. Heel schattig, maar onderschat ook niet hoe leuk het is om een oudere hond te adopteren.
Aan een oudere hond zitten ook nog eens flink wat voordelen.
Oudere hond adopteren? Dit moet je weten
Straks komen er nog genoeg voordelen van een oudere hond adopteren. Maar hoe ouder honden zijn, hoe meer uitdagingen dat met zich meebrengt. Ze zullen wellicht wat vaker langs de dierenarts moeten en dat kost geld. En misschien moet je dagelijks medicatie toedienen. Daarbij is het niet makkelijk om een viervoeter te zien aftakelen. Het is een tijdrovend en emotioneel proces. Maar met de juiste energie en je hart op de goede plek, is het adopteren van een oudere hond zo belonend.
Wanneer is een hond ‘bejaard’?
Je kunt een hond oud noemen als-ie rond de zeven jaar is. Nou kan de levensverwachting tussen sommige honden aardig verschillen. Zo worden Duitse dogs en Ierse wolfshonden over het algemeen minder oud en kun je ze met vijf jaar al bejaard noemen. Honden die gemiddeld langer leven, zoals chihuahua’s en toy poedels, zijn pas echt oud te noemen vanaf hun tiende.
Lees ook:
Hond adopteren? Deze rassen passen het best bij ouderen
Goed, een oudere hond adopteren dus. Daar zitten veel voordelen aan:
Ze zijn rustiger
De zogenoemde zoomies nemen na verloop van tijd af. Maar dat betekent niet dat oudere honden niet vooruit te branden zijn. Integendeel, ook zij hebben veel beweging nodig om ze gezond en gelukkig te houden. Maar ze hoeven minder energie kwijt en hebben aan kortere rondjes genoeg. Ideaal dus als jij geen tijd voor dagelijks uitgebreide wandelingen hebt of voor oudere baasjes.
Je hoeft ze niet meer op te voeden
Als het goed is, heeft hun vorige baasje dat al gedaan. Geen plasjes meer op het vloerkleed, dus – tenzij de viervoeter incompetent wordt. Maar ze weten wanneer ze moeten en hoe ze je daarvoor kunnen waarschuwen.
Ze leren nog altijd graag nieuwe trucjes
Tuurlijk zitten er koppige rassen tussen, maar honden zijn ook op latere leeftijd nog leergierig. En als het goed is, hebben ze daar dan ook meer concentratie voor. Dat maakt het voor jou ook nog leuker!
Lees ook:
Binnenkort een nieuwe hond? Zo kies je een stoere hondennaam
Ze hebben voorspelbare karakters
Met een puppy heb je eigenlijk nog geen idee wat voor karaktertje je in huis haalt. Je gaat af op de algemene informatie over het hondenras. Maar bij een oudere hond, weet je al veel meer. Zo weet je als je je goed door de dierenopvang of fokker laat informeren wat voor karakter je in huis haalt en kom je wat dat betreft niet voor verrassingen te staan. Bovendien kan ouder worden de scherpe kantjes van een hyperactieve, dominante hond afhalen.
Ze kunnen jongere honden iets bijleren
Heb je al een andere, jongere hond in huis? Een puppy zelfs? Dan kan een oudere hond daar een perfect voorbeeld voor zijn. De ouwe dibbes leert de jonge spruit hoe je braaf bent. Het werkt ook andersom: een puppy of jongere hond kan een oudere hond juist actief houden. Is dat even leuk in z’n laatste levensfase.
Het geeft je zo’n liefdevol gevoel
Een hond verdient het om zijn laatste jaren door te brengen in een liefdevol thuis, omringd door mensen die goed voor hem zorgen en van hem houden. Niet in een koud, beangstigend asiel. Oude honden verdienen een warm bed, een volle maag en alle knuffels die ze maar aankunnen. En hoe verdrietig het ook is dat je op een geven moment afscheid moet nemen; je hebt dat beestje mooi wel een prachtige laatste periode gegeven.
Zit jij er inderdaad aan te denken om een oudere hond te adopteren? Laat je dan eerst goed informeren door het dierenasiel, de dierenopvang of de fokker. En houd hier rekening mee als je een hond wil aanschaffen in coronatijd.
Bron | PureWow
Beeld | Getty