null Beeld

Waarom een huisdier in de slaapkamer goed is voor je nachtrust

Met je huisdier op je slaapkamer slapen. Het klinkt niet heel fris. Toch is het wél goed voor onze gezondheid; we slapen er namelijk beter door.

Wetenschappers van de Mayo Clinic in Arizona hebben ontdekt dat mensen die hun hond in hun slaapkamer laten slapen, een betere nachtrust hebben. Voor het onderzoek werden gedurende vijf maanden veertig volwassenen zonder slaapproblemen en hun honden geanalyseerd. Zij kregen allemaal een activiteitstracker waarmee zeven nachten lang hun slaapgedrag werd gemonitord. Hieruit bleek dat mensen die in dezelfde ruimte sliepen als hun hond een betere nachtrust hadden, ongeacht het ras van de hond.

Niet onder de dekens

Overigens hoeft je hond of kat niet bij je in bed te liggen. Integendeel; als het dier bij je onder de dekens ligt, kan dit de kwaliteit van de nachtrust juist verslechteren. Dieren kunnen veel bewegen in hun slaap en je daarmee wakker houden. Je kunt je hond het best aan het voeteneinde of dicht bij je bed (bijvoorbeeld ernaast) laten slapen.

Gevoel van veiligheid

Hoe komt het dan dat we beter slapen als ons huisdier bij ons op de slaapkamer ligt? De onderzoekers denken dat de oorzaak moet worden gezocht in het gevoel van comfort en veiligheid.

"Veel baasjes zijn overdag niet bij hun huisdier," licht onderzoeksauteur Dr. Lois Krahn toe in de Britse editie van de krant Metro. "Daarom willen ze thuis zo veel mogelijk tijd met hun dier doorbrengen. En ze toelaten in de slaapkamer is een gemakkelijke manier om dat te doen. Het zorgt bovendien voor een veilig gevoel," stelt hij. "De relatie tussen mensen en hun huisdieren is de afgelopen jaren veranderd. Dat is waarschijnlijk de reden dat veel mensen met hun huisdier op de slaapkamer slapen. En nu is ook bewezen dat het de slaap niet negatief beïnvloedt."

Bronnen | Metro Nieuws en Metro.co.uk

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Zeg maar dag tegen al die pluistruien.

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom jij ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die jou aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden