Margriet logo
Hond rondjes draaien tijdens poepen Beeld Getty
Beeld Getty

LifestyleDieren

Waarom draaien honden eerst een rondje voordat ze hun behoefte doen?

Ben je een hondeneigenaar, dan herken je dit wel. Ga je met je vrolijke viervoeter een ommetje lopen, draait je hond eerst een paar rondjes om zijn of haar eigen as voordat er een grote boodschap wordt gedaan. Het ziet er grappig uit en waarschijnlijk denk je er niet bij na. Maar honden hebben hier daadwerkelijk wel een goede reden voor.

Het heeft te maken met de magnetische velden van onze aardbol.

Hond rondjes draaien voor het poepen

De afgelopen jaren zijn er al verschillende redenen gegeven voor de rondjes die een hond draait op het uitlaatveld. Zo zou het gras vlakker worden waardoor er een fijne platte plek ontstaat om de grote boodschap op te doen. Of je hond zou de omgeving even willen scannen voor een veilige en vooral rustige poepplek. Toch blijkt uit een artikel uit 2013 dat er een iets ingewikkeldere reden achter zit.

Lees ook: Dít is waarom je hond je aanstaart als ‘ie aan het poepen is

Magnetisch veld

Vogels gebruiken de magnetische polen om tijdens de winter naar het warme zuiden te vliegen. Maar dat blijken niet de enige diertjes te zijn die gebruik maken van het magnetische veld van onze aarde.

Zoöloog Hynek Burda heeft (samen met een heel team) twee jaar lang gekeken naar poepende honden die in totaal 1893 drollen hebben gelegd. Ook de zitplaats van de viervoeters zijn grondig geanalyseerd. Wat blijkt? Gedurende 20 procent van de periode dat er daglicht is, is het magnetisch stabiel. Tijdens deze periode zijn honden geneigd om of naar het noorden of naar het zuiden te keren voor hun behoefte. Maar tijdens de uren dat het magnetisch veld niet goed voelbaar is, zullen honden dus een extra paar rondjes draaien om het magnetisch veld proberen te vinden. Daarna keren ze een willekeurige kant op tijdens de grote boodschap. Het rondje help je huisdier om hun territorium te markeren en hun poepplekje volgende keer vlekkeloos te kunnen terugvinden.

Bron | Mental Floss

Paulien BergwerffGetty

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden