Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom de neus van je hond altijd nat is

Wanneer je het trotse baasje van een hond bent, is het je vast weleens opgevallen dat de neus van je viervoeter altijd nat is. Maar waarom is dat eigenlijk? En is het slecht wanneer de neus juist droog is?

We zetten het hier op een rijtje.

Reukvermogen hond

Dat de neus altijd nat is, heeft alles te maken met het reukvermogen van je hond. Ruiken is namelijk het meest belangrijke zintuig voor honden. Honden kunnen veel beter ruiken dan mensen en ook veel geuren van elkaar onderscheiden. Waar een mens vijf miljoen reukcellen heeft, heeft een hond er tussen de honderdvijfentwintig en driehonderd miljoen. Zo kunnen ze tot wel tienduizend keer beter geuren herkennen.

Niet elke hond heeft hetzelfde reukvermogen. Dat verschilt natuurlijk per ras, maar ook per geslacht. Zo zijn teefjes beter in geuren onderscheiden dan reutjes, vooral wanneer ze loops zijn. Wanneer een reu gecastreerd wordt, neemt zijn reukvermogen ook af. Ook wordt het vermogen een stuk groter wanneer de hond honger heeft. Wanneer hij net gegeten heeft, neemt dit net wat af.

Lees ook:

Blaft jouw hond ook altijd als de bel gaat? Zo kun je dat afleren

Natte neus hond

Maar waardoor is de neus dan altijd nat? Ten eerste is de neus van je hond nat, omdat er kliertjes inzitten die vocht afgeven. Dit vocht zorgt er uiteindelijk voor dat een hondenneus schoon blijft én dat je hond goed kan blijven ruiken. Doordat je hond een groter slijmvlies in zijn neus heeft, geeft hij meer vocht af dan de neus van een mens. De lucht die de hond inademt gaat langs dat slijmvlies en wordt warm, vochtig en tenslotte ook gereinigd. Ook komen de traanafvoerbuizen van een hond aan de voorkant van zijn neus uit.

Droge neus hond

Je hoeft je niet direct zorgen te maken, wanneer de neus van je hond droog is. Het kan betekenen dat hij ziek is, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Het kan namelijk ook ontstaan door een slechte luchtcirculatie, of doordat je hond bij een warmtebron in de buurt geweest is. Als de neus gebarsten is of er korsten of zweren op zitten, zou het kunnen zijn dat je hond een huidaandoening heeft. In dat geval is het slim om naar de dierenarts te gaan. In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken om een droge neus.

Bron | Libelle.nl, Hondzijn.nl

Beeld | Getty Images

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden