Voordeel van de natte zomer: we hebben geen last van déze insecten
De zomer in Nederland is tot nu toe voornamelijk nat en koud. Jammer, maar daar zit wel één voordeel aan: door de natte zomer hebben we een stuk minder last van sommige insecten. Zo zien we maar weinig wespen rondvliegen en ook de eikenprocessierupsen trekken zich terug. We leggen je uit hoe dat komt.
Maar voor één soort insect zijn deze weersomstandigheden wel ideaal...
Minder last van insecten door de natte zomer
Het is je misschien niet eens opgevallen, maar rond eind juli en begin augustus zoemen de wespen je normaal gesproken om de oren. Ook voor deze insecten is de natte zomer een stuk minder prettig. Dat komt omdat wespen zich voeden met andere insecten, en voor de ontwikkeling van die insecten is de temperatuur erg belangrijk. Dat legt Bastiaan Meerburg, directeur van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit aan MaxVandaag. Doordat deze zomer tot nu toe vrij koud en nat verloopt zijn er minder insecten, waardoor er ook minder eten is voor wespen. Doordat wespen die insecten nodig hebben als voedingsbron voor hun wespenlarven en om zelf in leven te blijven zijn er dus een stuk minder wespen dan normaal.
Daarnaast kunnen wespennesten wegspoelen als het heel hard regent, waarbij de wespen die nog in het nest zitten doodgaan. Ook legt Meerburg uit dat regen ontregelend werkt voor de wespen die zijn uitgevlogen. Het is lastig om in een hoosbui het nest terug te vinden en natte vleugels maken het lastig om te vliegen.
Eikenprocessierupsen
Ook de eikenprocessierupsen hebben het door de natte zomer minder makkelijk. Hoewel de eerste rupsen er dit jaar juist uitzonderlijk vroeg bij waren door de warme periode in het begin van april, lijken de beestjes nu zo goed als verdwenen. Uit een onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups bleek vorige maand al dat slechts 17 procent van de eikenbomen processierupsen hadden. Dat is bijna een halvering in vergelijking met vorig jaar. Door het koude weer krijgen de eikenbomen deze zomer pas later blad dan anderen jaren, terwijl de rupsen normaal gesproken begin juli al in de bomen verpoppen en hun brandharen achterlaten. Chris van Swaay van de Vlinderstichting legt aan de Volkskrant wel uit dat we door één natte zomer door niet meteen van deze insecten af zijn. Als het weer warmer wordt zijn de insecten namelijk zo weer in groten getale terug.
Lees ook: Zó herken je het verschil tussen een muggenbult en een processierups-bult
Goede zomer voor de naaktslak
Heb jij het idee dat je dit jaar een plaag aan naaktslakken in de tuin hebt? Je bent niet de enige. De natte zomer is namelijk perfect voor slakken en naaktslakken. Toch legt Adriaan Gmeling Meyling, voorzitter van stichting Anemoon, aan de Volkskrant uit dat er niet ineens veel meer naaktslakken dan normaal zijn. Ze zijn door het natte weer alleen vaker zichtbaar, omdat ze zich door het vocht goed kunnen bewegen. Vaak kruipen de insecten als het te warm is onder een steen, boomschors of onder de grond, waardoor je ze tijdens een normale warme zomer een stuk minder ziet. Mocht je je planten willen beschermen dan tipt Gmeling Meyling om een slotgracht te maken van 10 tot 20 centimeter. Naaktslakken kunnen namelijk niet zwemmen.
Bron | MaxVandaag, Volkskrant
Beeld | Getty Images
Margriet 35 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: drie keer 'nog nooit verteld', een interview met Paul de Munnik, 19 vragen over (vakantie)vouchers, dé zomertrends van dit moment, koken met kokos en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.