null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Volgens dit onderzoek zijn honden nog véél slimmer dan we dachten

Het kost soms even wat tijd en geduld, maar door middel van herhaling (en niet te vergeten beloning), kun je een hond allerlei trucjes leren. En het kan zo maar zijn dat je hond die trucjes helemaal niet zo moeilijk vindt als jij misschien denkt.

Onderzoekers van de Emory University hebben namelijk ontdekt dat honden nóg slimmer zijn dan eerder werd gedacht.

Hersenscan van honden

Op basis van eerdere onderzoeken, hadden de wetenschappers namelijk het vermoeden dat de trouwe viervoeters zelfs in staat zijn om te tellen. De onderzoekers besloten daarom de proef op de som te nemen. Ze trainden elf honden om zo lang mogelijk stil te zitten in een MRI-scan, zodat ze een goed beeld kregen van het brein van de beestjes. “Door de hersenen van de honden te bestuderen, kregen we een direct inzicht in wat er met hun neuronen gebeurde als ze verschillende aantallen stippen te zien kregen”, verklaart cognitief psycholoog Lauren Aulet.

Trucje zonder beloning

In tegenstelling tot eerdere onderzoeken, werden de honden niet getraind op wat er tijdens de MRI-scan zou gebeuren. De honden wisten dus niet dat ze beloond zouden worden als ze de taken die van hen verwacht werd, zouden uitvoeren. In de MRI-scanner werd duidelijk dat bepaalde delen van de hersenen veel sterker oplichten als de verhoudingen tussen het aantal stippen toenam. Bovendien werd duidelijk dat dezelfde hersendelen die ook bij mensen actief zijn wanneer ze aan het tellen zijn, bij de honden oplichten toen ze de stippen te zien kregen.

Lees ook

Déze kerstlekkernijen kunnen giftig zijn voor je hond

Rekensommen

Volgens de onderzoekers, bewijst deze studie dat honden kennis van cijfers hebbers en nummering hebben zonder dat ze beïnvloed zijn door menselijke training. “Dat duidt erop dat het vermogen om te tellen een heel oud evolutionair mechanisme is. Het was vermoedelijk handig bij het zoeken naar voedsel”, aldus de onderzoekers. Eerder onderzoek wees al uit dat honden tot vijf kunnen tellen en een eenvoudige rekensommen kunnen maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Alert

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden