Vijf signalen dat je hond verlatingsangst heeft
Voor een hond is z'n baasje álles. Dat is tot op zekere hoogte gezond. Maar wanneer slaat die aanhankelijkheid van je viervoeter te ver door?
Dit zijn de signalen waaraan je kunt merken dat je hond misschien verlatingsangst heeft:
1. Blaffen
Krijg je van de buren klachten over dat je hond zoveel blaft als jij van huis bent, of hoor je je hond piepen zodra jij de deur achter je dichttrekt? Dat kan een teken van verlatingsangst zijn. Ja, alle honden blaffen weleens, maar blaffen zonder duidelijke reden - anders dan jouw afwezigheid - betekent dat er iets aan de hand is.
2. Achtervolgen
Loopt je hond je overal achterna in huis, zelfs tot in de badkamer of wc? Logisch dat ie aandacht wil, maar zeker voor een volwassen hond is het een tikkeltje ongezond aanhankelijk gedrag.
3. Plassen en poepen
Voor een pup is het normaal dat er weleens een ongelukje plaatsvindt, maar vind je plas of poep van je volwassen en zindelijke viervoeter in huis? Dat kan een noodkreet van je beestje zijn.
4. Het huis op z'n kop zetten
Kussens van de bank, mand aan de andere kant van de kamer, omgevallen vazen en lampen: dat je hond een keertje het huis op z'n kop zet, is stiekem best grappig. Maar blijft hij het keer op keer doen, dan kan dat een teken van verlatingsangst zijn, die hij op je interieur afreageert. En dat is ronduit sneu.
5. Spullen kapotbijten
Hetzelfde geldt voor het kapotbijten van bijvoorbeeld je schoenen, speeltjes of papier. Welke hond heeft dan nou niet gedaan, denk je misschien. Maar als dat voornamelijk gebeurt wanneer jij van huis bent, kan het een uiting van verlatingsangst zijn.
Dierenarts
Herken jij je hond in een van deze verschijnselen? Dan kan het geen kwaad om eens met je dierenarts te bespreken wat je tegen verlatingsangst kunt doen. Dat is het waard, want je wilt natuurlijk niet dat je huisdier zich rot voelt. De verlatingsangst kan er met de jaren insluipen, bijvoorbeeld als een hond ouder wordt. Straf je hond in elk geval niet als hij bovenstaande symptomen vertoont. Daar wordt ie alleen maar nog banger van.
Geen drama
Wat je nog vóór de dierenarts kunt doen, is niet zo'n nadruk te leggen op jouw vertrek of thuiskomst. Neem bijvoorbeeld niet dramatisch knuffelend afscheid van je hond, maar probeer heel nonchalant de deur achter je dicht te trekken. Ook een goed plan is om een speeltje achter te laten, dat je viervoeter wel even zoet houdt. Bijvoorbeeld door er snoepjes in te verstoppen. En als je thuis komt, kun je eens proberen om een paar minuten te wachten met je hond te groeten en een snoepje te geven. Hoe moeilijk ook, het is misschien precies wat Benno nodig heeft: het haalt de emotionele lading van jouw thuiskomt af.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | PureWow
Beeld | iStock