Margriet logo
Vier dingen die iedereen met een huisdier móet weten over de kerstboom Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vier dingen die iedereen met een huisdier móet weten over de kerstboom

Kun jij ook niet wachten om de kerstboom in huis te halen of heb je er zelfs al eentje staan? Let dan goed op als je huisdieren hebt. Er zijn namelijk vier belangrijke dingen om rekening mee te houden als je een kerstboom neerzet wanneer je een huisdier hebt, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Van de kerstversiering tot de dennennaalden: híer moet je op letten.

Vier dingen om rekening mee te houden bij een kerstboom met een huisdier

Een kerstboom staat hartstikke gezellig, maar voor een huisdier kan het gevaarlijk zijn. Gelukkig betekent dat niet dat je hierdoor nooit meer een kerstboom in huis kunt halen, maar het is wel goed om alert te zijn op de volgende dingen:

1. De kerstboom is giftig

In de dennennaalden van een kerstboom zitten sappen die voor huisdieren giftig zijn. En daarnaast zijn ze ook erg scherp. Als je huisdier de dennennaalden binnenkrijgt, kan dit zelfs de darmwand doorboren.

2. Pas op voor het water van de kerstboom

Heb je een kerstboom die in water staat? Pas dan goed op. Je huisdier kan namelijk ziek worden door het drinken van het water, omdat hier stoffen inzitten die de boom uitscheidt. Dit kan voor diarree, overgeven en andere maagproblemen zorgen. Ook kan dit het zenuwstelsel van het beestje aantasten. Daarnaast kunnen zich in het water een hoop bacteriën verzamelen die schadelijk kunnen zijn.

3. De versiering

Hoe mooi je slingers en ballen er ook uit zien: de versiering in de kerstboom vormt een gevaar voor je huisdier. Als je dier op de linten of slingers kauwt of kunstsneeuw binnenkrijgt, kan dat maag- en darmproblemen opleveren. Daarnaast zien zie glinsterende kerstballen er waarschijnlijk als leuke speeltjes uit, maar als ze breken kan dit verwondingen opleveren. Ook met eetbare versiering moet je oppassen, zo is chocolade bijvoorbeeld giftig voor honden. Als laatste kan de kerstverlichting voor problemen zorgen. Als je huisdier hieraan probeert te kauwen of mee wil spelen dan loop je het risico dat ‘ie geëlektrocuteerd wordt.

4. De boom kan omvallen

Je hebt vast weleens een filmpje gezien van een kat die in de kerstboom klimt. Erg verleidelijk, maar als je boom niet stevig staat kan ‘ie omvallen. Ook kan een hond per ongeluk tegen de boom aanstoten, waardoor ‘ie valt. Dat is niet alleen gevaarlijk omdat je beestje onder de boom terecht kan komen, maar er kunnen ook weer kerstballen kapot gaan, waardoor er schreven op de grond komen.

Lees ook: Waarom je de restjes van het kerstdiner niet aan je huisdier moet geven

Toch een kerstboom in huis

Gelukkig hoef je niet te kiezen tussen een kerstboom en je huisdier, maar let op de volgende dingen:

  • Zorg dat je kerstboom stevig staat
  • Kies voor stevige/moeilijk breekbare kerstversiering (zeker onderin de boom)
  • Vermijd slingers, nepsneeuw en linten (zeker onderin de boom)
  • Ruim losse naalden op de grond regelmatig op
  • Zorg dat je huisdier niet bij het water van de kerstboom kan of neem een kerstboom die niet in water hoeft
  • Haal de kerstverlichting uit het stopcontact als je niet thuis bent
  • Hang geen eetbare versiering in de boom

Heb je toch het vermoeden dat je huisdier iets schadelijks binnen heeft gekregen? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Bron | Apartment Therapy, Dierenarts
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden