PREMIUM
Vertoont je hond ongewenst gedrag? Probeer deze tips van een expert
Vaak concentreren hondenbegeleiders zich op gedrag dat ze niet willen zien bij hun hond. Dat is niet handig en holistisch hondengedragstherapeut, Nadieh Cuijten legt uit waarom het belangrijk is dat je die focus omdraait.
Concentreer je liever op het gedrag dat je wel wil zien: het gewenste gedrag. Want alles dat je aandacht geeft groeit. Een voorbeeld: ‘mijn puppy bijt in de tafelpoot, dit wil ik niet’. Of draai de focus om: ‘kan ik iets te kauwen aanbieden zodat ik aan de natuurlijke behoeftes van mijn puppy kan voldoen’?
WTF: whats the function? Vraag je altijd af wat de functie van bepaald gedrag is. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen: Waarom bijt mijn puppy in de tafelpoot? Heeft de puppy een behoefte om te kauwen? Om zich te kalmeren of omdat deze gaat wisselen en last heeft van de tandjes?
Nog een voorbeeld: je puppy steelt steeds het handdoekje van het haakje van je aanrecht. Of je draait het om: handdoekje wegleggen en dit gedrag voorkomen.
WTF: whats the function? Vraag je af wat de functie van dit gedrag is. Waarom pakt de pup het handdoekje? Is de pup overprikkeld? Heeft de pup geleerd zo jouw aandacht te trekken? Bekijk de situatie, bedenk dan waarom je pup of volwassen hond dit kan doen en bied een geschikte oplossing aan. Welk gedrag wil je wel zien? Verleg daar je aandacht naar.
Leer je puppy liefdevol wat wel mag
Focus je niet op het gedrag dat je niet wil zien, maar op het gedrag dat je wel wil zien. Vraag je af wat je puppy nodig heeft en stop daar je energie in. Management is key, zorg dat de pup ook niet de verkeerde keuzes kan maken door hekjes te gebruiken en goed van de grond op te ruimen. En je moet onthouden, al het gedrag dat niet geoefend kan worden, is gedrag wat later ook niet tot uiting zal komen. Want het bestaat simpelweg niet, het is nooit geleerd. Het klinkt te simpel maar toch is het zo.
Ja, dat kan soms wel een jaar duren. Als je steeds druk op iets legt en het wordt een ‘ding', dan kan dat zich later in de pubertijd verder gaan ontwikkelen tot een groter probleem. Dat laat zich dan misschien niet meer zo makkelijk ombuigen en dan heb je de poppen aan het dansen.
Honden die schooien aan tafel
Denk bijvoorbeeld eens aan schooien aan tafel. Als je hond nooit iets van de tafel zal krijgen, dan wordt dit gedrag ook niet aangeleerd. Leer je jouw hond altijd op zijn eigen plekje te blijven liggen als jullie eten, dan is dit het gedrag dat in de toekomst normaal is voor je hond en dit zal hij dan ook laten zien. Je krijgt zo geen problemen rondom het eten dat voor jullie bedoeld is.
Negatieve aandacht is ook voor honden aandacht
Leer je puppy lifeskills zodat deze om kan leren gaan met prikkels en die ervoor zorgen dat je puppy weerbaar zal worden. Leer aan wat gewenst en goed is voor je puppy. Negatieve aandacht is ook aandacht, dit houdt het ongewenste gedrag in stand. Bijvoorbeeld de hele tijd nee zeggen of gillen als je hond opspringt. Dat is aandacht en dat levert je hond dus ook wat op. Door te zeggen wat niet mag, leert je puppy niet wat wél mag. Wees daarom duidelijk in wat je wel wil van je hond.
Straffen zorgt voor negatieve gevoelens en dat is allang wetenschappelijk aangetoond. Ook is het slecht voor jullie band. Dit betekent niet dat je geen grenzen aan mag geven natuurlijk. Belonen geeft je puppy prettige gevoelens en zelfvertrouwen, het versterkt jullie band. Belonen kan met wat lekkers, met je stem of bijvoorbeeld met een aai.
Leer jouw puppy wat wel mag en begeleid hem liefdevol. Dit is op de lange termijn voor je hond en voor jou het fijnste en het beste voor zijn welzijn. Het kost wat energie maar dan heb je ook wat. Een hond opvoeden gaat niet vanzelf.
Over Nadieh Cuijten
Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.