Verhuizen met huisdieren: zo pak je dat aan
Verhuizen kan een zeer stressvolle gebeurtenis zijn in ons leven. Stressfactoren zijn vermoeidheid, afkeer van verandering en angst voor spijt. Maar niet alleen mensen kunnen stress ervaren vóór en tijdens de verhuizing. Huisdieren moeten ook afscheid nemen van hun vertrouwde omgeving en wennen aan een totaal nieuwe plek. Met deze tips maak je de verhuizing voor je huisdier zo stressloos mogelijk.
Een verhuizing heeft weinig impact op een hamster of goudvis, aangezien zij hun eigen woonomgeving behouden: de kooi of kom kan gemakkelijk verplaatst worden naar een nieuwe ruimte. Bij loslopende dieren zoals honden en katten geldt dat niet.
Verhuizen met huisdieren
Honden en katten houden van routine en een vertrouwde omgeving, die in de war gebracht wordt tijdens een verhuizing. En waar wij mensen onze gedachten, emoties en gevoelens kwijt kunnen anderen door erover te praten, is ook dat voor je huisdier natuurlijk anders. Je viervoeter snapt niet waarom de kamer vol staat met dozen. Het kan daarom zijn dat hun gedrag afwijkt van normale omstandigheden. Houd je huisdier goed in de gaten en geef hem of haar een beetje extra liefde en aandacht.
We geven een aantal tips om verhuizen met je huisdieren zo soepel mogelijk te laten verlopen.
1. Laat je huisdier van te voren wennen
Je huisdier heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving. Voordat je gaat verhuizen, is het slim om je hond of kat een paar keer mee te nemen naar de nieuwe woning. Neem een aantal herkenbare dierenspullen mee waar zijn of haar geur aan zit, en zet deze neer in de kamer. Laat je huisdier niet meteen los in het hele huis, maar kies voor één of twee kamers per keer. Het uitlaten van je hond in de nieuwe buurt zorgt ervoor dat het niet overal voelt als onbekend terrein.
2. Voorkom de echte verhuischaos
Zorg dat je huisdier op de paar drukste dagen logeert bij een (vertrouwde) oppas. Deze paar dagen en/of nachten veroorzaken veel minder prikkels dan de verhuisdrukte thuis. Bovendien voorkomt het ongelukken in huis tijdens het tillen en verplaatsen van dozen en meubels.
3. Zorg dat zoveel mogelijk hetzelfde blijft
Tijdens de voorbereiding van de verhuizing ben je bezig met opruimen en inpakken. Hier krijgt je viervoeter meestal een onrustig gevoel van. Laat daarom de spullen van je huisdier zo lang mogelijk staan. Zet ze anders ergens neer waar ze niet in de weg staan, maar waar het toch vertrouwd voelt voor je huisdier. Als je eenmaal in de nieuwe woning bent ingetrokken, is het belangrijk om alle spullen van je huisdier zo snel mogelijk uit te pakken. Kijk of je de etensbak, speeltjes, mand, of kattenbak kan neerleggen op een plek die lijkt op de plaats in het oude huis, of bij dezelfde meubels. Daarnaast is het van belang om de routine van je huisdier zo snel mogelijk weer op te pakken op het nieuwe adres.
4. Wees ontspannen in het bijzijn van je huisdier
Als je veel stress ervaart en gespannen bent, heeft je huisdier dit snel door en kan hij of zij dit gevoel overnemen. Aai en knuffel je huisdier om te laten weten dat er geen gevaar is. Het geven van aandacht en liefde zorgt er niet alleen voor dat je hond of kat zich op hun gemak voelt, jij wordt er ook ontspannen van. Zodra je eenmaal verhuisd bent, is het belangrijk om zoveel mogelijk thuis te zijn bij je huisdier. Zo kan je huisdier langzaam wennen en zich thuis gaan voelen in de woning.
Bron | Bouw & Wonen, Tips en weetjes, Gmak