Margriet logo
Vanaf déze temperatuur is het te koud om je hond uit te laten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanaf déze temperatuur is het te koud om je hond uit te laten

Hoe hard het ook regent of waait: je hond moet uitgelaten worden. Maar hoe zit dat eigenlijk met kou en sneeuw? Wanneer is het te koud om je hond uit te laten?

We leggen het uit.

Honden in de kou

Hoewel we in Nederland niet elk jaar een strenge winter hebben, is het toch goed om je voor te bereiden op ijskoude temperaturen. Hoe (on)gezond is het eigenlijk om met je hond te wandelen als het buiten vriest? Nou, dat verschilt per hondenras. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het ras, hoe minder goed een hond bestand is tegen kou. Zo kunnen bij een klein hondje al verschijnselen van kou optreden als het buiten 8 °C is. Bij middelgrote honden merk je de eerste verschijnselen vanaf een graad of 5 °C en bij grote honden is dat ongeveer bij 3 °C. Een hond die het koud heeft, gaat vaak rillen, krijgt meer moeite met ademhalen en heeft een zwakkere hartslag. Als je viervoeter zich wat terugtrekt, niet wil spelen of geen contact zoekt, kan het ook betekenen dat hij het koud heeft. Wees dan voorzichtig, want uiteindelijk kan dit leiden tot onderkoeling.

Te koud om je hond uit te laten

De invloed van kou op een hond is dus verschillend per ras, maar er zijn ook factoren die de kans op onderkoeling vergroten. Honden met een dunnere vacht of een kale buik koelen bijvoorbeeld sneller af. Puppy’s zijn extra kwetsbaar voor koude temperaturen, omdat ze nog niet zo’n dikke vacht en vetlaag hebben. Oudere honden moet je in de gaten houden, omdat ze hun temperatuur minder goed kunnen reguleren. Ook zieke honden zijn kwetsbaar. Is het niet alleen koud, maar waait en regent het ook flink? Dan moet je helemaal opletten, want dan raken honden nog sneller onderkoeld. Vanaf een temperatuur van -6 °C of kouder kun je honden – afhankelijk van het ras – beter niet meer uitlaten. Dan is het risico op onderkoeling te groot. In dit handige schema zie je alle risico’s per hond en temperatuur. Bij twijfel is het verstandig om je dierenarts om advies te vragen.

Lees ook:
Mag je hond sneeuw eten? En nog 9 dingen die je wilt weten over een sneeuwwandeling met je hond

Bescherm je hond tegen de kou

Ga je op een winterse dag naar buiten met je hond? Met deze tips kun je ‘m beschermen tegen de kou:

  • Let op de pootjes. Door strooizout kunnen ze uitdrogen en dan ontstaan er pijnlijke scheurtjes. Smeer de pootjes in met vaseline of trek je hond speciale schoenen aan.
  • Trek honden – en dan vooral de kleintjes en die met een dunne vacht – een warm jasje aan.
  • Let op gesmolten sneeuw. Dit kan namelijk aan de pootjes van je hond blijven plakken en daardoor koelt hij sneller af.
  • Houd de lichaamstemperatuur van je hond in de gaten. Een gezonde lichaamstemperatuur ligt tussen de 38 °C en 39 °C.
  • Zorg dat je hond goed in beweging blijft en maak de wandeling niet te lang.

Onderkoeling kan voor een hond levensgevaarlijk zijn, dus is het belangrijk om de signalen te kennen. Begint je hond te trillen, gaan zijn haren rechtop staan, voelt hij koud aan en kleurt de huid eerst bleek en vervolgens rood en opgezwollen? Dan is je hond waarschijnlijk onderkoeld. Breng hem zo snel mogelijk naar een warme plek, wikkel hem in dekens en het belangrijkste: bel je dierenarts.

Bron | Dierenkliniek Vondelpark, Pets Place

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden