null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van voorkomen tot de symptomen: dit wil je weten over wormen bij je kat

De meeste katten krijgen in hun leven helaas wel een keertje te maken met wormen. Vaak is dit al het geval bij kittens, die via de moedermelk van de kat spoelwormlarven binnenkrijgen. Het probleem is dat veel besmette katten vaak geen duidelijke symptomen vertonen, terwijl wormen bij je kat wel kunnen leiden tot vervelende kwalen.

Dit wil je erover weten. En hoe besmettelijk zijn die wormen van je kat voor jou?

Soorten wormen bij je kat

Er zijn een aantal verschillende soorten wormen waar je kat last van kan krijgen. De meest voorkomende zijn de lintworm en de spoelworm.

Spoelwormen

De meeste kittens beginnen hun leven met spoelwormen, omdat de larven hiervan in de moedermelk zitten. Zelfs bij ontwormen blijft er een klein aantal wormen achter in het lichaam, waardoor de kat later zelf weer haar eigen kittens kan besmetten. Oudere kittens en volwassen katten kunnen ook besmet worden met spoelworm en andere wormen, wanneer zij via voeding wormlarven binnenkrijgen.

Dit kan zelfs voorkomen bij binnenkatten. De larven groeien in de darm van je kat uit en leggen hier weer eitjes, die de omgeving besmetten. Spoelwormen vallen onder de groep rondwormen, net als mijnwormen en zweepwormen.

Lintwormen

Lintwormen zijn lange, platte wormen. Deze bestaan uit verschillende stukjes. De lintwormeitjes van die verschillende stukjes worm worden met de ontlasting losgelaten. De losse stukjes lintworm lijken een beetje op rijstkorrels. De lintwormen genaamd Dypilidium kunnen via vlooien op katten terecht komen.

Wanneer je kat zo’n besmette vlo inslikt tijdens het wassen, kan het beestje een worminfectie oplopen. De Taenia taeniaformis lintworm verplaatst zich via kleine knaagdieren zoals ratten en muizen. Wanneer je kat tijdens zijn jacht zo’n besmet knaagdier eet, kan een infectie ontstaan.

Hart- en longwormen

Als laatste bestaan er ook hart- en longwormen. De hartwormen bevinden zich, zoals de naam al doet vermoeden, in het hart van de kat. Deze banen zich vaak langzaamaan ook een weg in de bloedvaten. Deze wormen komen vooral voor in mediterrane landen en in Noord-Amerika en worden via insectenbeten overgedragen. Longwormen nestelen zich diep in de longen van de kat. Daar leggen ze eitjes, en vervolgens verlaten de larven de kat via de ontlasting.

Symptomen van wormen bij je kat herkennen

Als je kat last heeft van wormen bestaan er verschillende manieren van ontwormen en genezen. Het gevaar is echter dat katten vaak geen duidelijke symptomen hebben. De meeste wormen bevinden zich in het darmkanaal, waardoor er chronische maagdarmklachten kunnen ontstaan. Braken, diarree, irritatie rond de anus, gewichtsverlies en groeivertraging kunnen, vooral bij jonge kittens, duiden op lintwormen of spoelwormen. Lintwormen kun je soms zelfs met het blote oog zien in de vacht rondom de anus van de kat, in de ontlasting of op de ligplekken. Deze lijken op rijstkorrels.

Hét symptoom bij hartwormen is hartfalen. Daarnaast kun je het soms ook herkennen bij het ophoesten van bloed, lusteloosheid, gewichtsverlies, braken, diarree. Vaak houden katten ook vocht vast in de buik. Longwormen kun je herkennen aan een kuchende hoest en een loopneus. Neem bij dit soort symptomen altijd contact op met de dierenarts.

Lees ook: Dit zijn de meestvoorkomende ziektes bij katten

Ontwormen

Gelukkig bestaan er een heleboel ontwormingsmiddelen in allerlei verschillende vormen, bijvoorbeeld pillen, pasta’s, druppels en injecties. Vraag altijd advies aan de dierenarts of een dierenspeciaalzaak voor de juiste behandeling voor je kat. Sommige producten bestrijden bijvoorbeeld zowel de spoel- als lintworm, terwijl anderen weer alleen op één soort werken. Daarnaast zijn sommige producten niet geschikt voor kittens.

Kittens moeten op een leeftijd van drie, vijf en zeven weken worden ontwormd. Totdat ze zes maanden zijn is het verstandig om je kat maandelijks te ontwormen. Zijn de kittens nog bij de moederpoes? Ontworm de moeder dan ook. Na zes maanden kun je je kat het beste vier keer per jaar ontwormen.

Mug

Vooral bij oudere katten kunnen lintwormen een probleem zijn. Zeker als je kat veel op jacht gaat of niet regelmatig behandeld wordt tegen vlooien is het aan te raden om elke twee tot zes maanden de kat te ontwormen met een middel dat werkt tegen spoel- en lintwormen.

Hartwormen worden vaak niet behandeld met middelen die de worm doden, vaak krijgen katten in dat geval wel prednison. Het overdrachtseizoen van de hartworminfectie die vaak via een mug wordt verspreid, loopt in de meeste mediterrane delen van Europa, waar de hartworm actief is, van april tot oktober. In Nederland komt deze mug niet voor. Mocht je met je kat naar het zuiden van Europa of de Canarische eilanden reizen dan kun je een behandeling tegen hartworm starten. Deze behandeling moet je bij je kat binnen 30 dagen na aankomst van de vakantie starten, en tot 30 dagen na terugkomst blijven voortzetten. Raadpleeg de dierenarts voor het beste middel.

Besmettelijk voor mensen

Lintworminfecties van kat op mens komen niet vaak voor, maar een enkeling raakt toch met de larven besmet. Het gaat vaak om kinderen die in dit geval besmette vlooien hebben binnengekregen. De larven van spoelwormen zijn besmettelijker voor mensen. Zeker bij kinderen kan dit voor ontstekingen zorgen. Zeker met (kleine) kinderen in de buurt is het aan te raden om je katten regelmatig, het liefst maandelijks, te ontwormen. Mocht je een zandbak in de tuin hebben, dek deze dan af voor katten.

Wormen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het naast het regelmatig preventief ontwormen ook goed om je kat te ontvlooien. Daarnaast is het verstandig om ontlasting in de tuin weg te halen. Gooi dit bij het restafval. Via een composthoop komen de wormen namelijk opnieuw in de tuin terecht. Als laatste is het verstandig dat je kat geen rauw vlees, slakken, orgaanvlees of knaagdieren eet om een bemesting te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Medisch Centrum voor Dieren, Zooplus, LICG

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden