Van Vlaamse reus tot teddydwerg: dít konijnenras past het best bij je
Konijnen zijn er in veel soorten en maten, maar ook met verschillende karakters. Net als bij mensen. Met welke langoor heb jij de beste match?
Er zijn ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen. Verdiep je daarin voordat je er eentje – of eigenlijk het liefst twee, raadt het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren aan – in huis neemt. En lees voordat je aan een konijn begint ook zo veel mogelijk over de verzorging van het beestje. Als je er de tijd of ruimte niet voor hebt, kun je misschien beter vissen of géén huisdier nemen.
Hollander
Klein konijnenras - maximaal 2,75 kilo
De Hollander is een van de oudste konijnenrassen. Je herkent ze ook uit duizenden: Hollanders hebben twee gekleurde vlakken op hun kopje en een gekleurd vlak op het achterste deel van hun lijf. Het ras is rustig en meegaand en daarom geschikt om mee te knuffelen. Dit konijn voelt zich thuis in elk huishouden.
Zilver
Klein én groot konijnenras - klein vanaf 1,75 kilo, groot tussen de 3 en 4 kilo
Ben je niet zo van het knuffelen? Daar zullen vooral kleine zilverkonijnen blij mee zijn. Die hebben een pittig karakter waardoor ze ook niet zo geschikt zijn voor kinderen. De grotere variant is iets toegankelijker. Zoals de naam al zegt, heeft dit konijnenras een zilverkleurige vacht. Dat maakt het een heel fotogeniek beestje dat het goed doet op plaatjes voor social media.
Nederlandse hangoordwerg
Dwerg-ras - ongeveer 1,5 kilo
De miniversie van een Franse hangoor. Dit dwergkonijntje hoort tot een van de meest populaire rassen ter wereld. Niet gek: het kleine knaagdier is vriendelijk, levendig, heel geschikt voor kinderen en laat zich graag knuffelen. Ideaal voor gezinnen dus. Of voor mensen die graag en vaak visite over de vloer krijgen.
Rode Nieuw-Zeelander
Middelgroot konijnenras - tussen 3 en 3,5 kilo
Rode Nieuw-Zeelanders hebben een prachtige, bruinrode vacht. Laat je niet misleiden door de naam: ze komen oorspronkelijk uit Amerika. Het zijn vrij rustige maar alerte konijnen, die prima met kinderen overweg kunnen – mits er toezicht wordt gehouden door een volwassene.
Teddydwerg
Dwerg-ras - 1 tot 1,6 kilo
Vooral héél schattig door de combinatie klein en pluizig. Maar vergis je niet in de vacht van teddydwergen: die blijft groeien en groeien, dus ze moeten veel worden geborsteld. Kijk maar naar onderstaande foto van moeder en baby’s. Als je er de tijd voor hebt, is dit het perfecte huisdiertje. Hoewel? Hij staat naast z’n zachtaardige karaktertje ook bekend om z’n nieuwsgierigheid en is ook een kleine avonturier. Houd het beestje dus goed in de gaten als je ’m los laat lopen.
Vlaamse reus
Groot konijnenras - 6 tot 7,5 kilo
Als je portemonnee en ruimte in huis het toelaten, is de Vlaamse reus een konijn om blij mee te zijn. Het ras is betrouwbaar en rustig. Daarom kun je het dier makkelijk in huis (of nog liever in je tuin, als je die hebt) rond laten lopen. Maar door z’n forse gewicht vergt het wel even wat kracht om ’m te borstelen en weer in z’n hok (dat groot genoeg moet zijn!) te krijgen.
Belgische haas
Middelgroot konijnenras - gemiddeld 4 kilo
De naam van dit ras is wat misleidend, want de Belgische haas is toch echt een konijn. Eentje die heel veel op een (paas)haas lijkt, dat wel. Hij heeft een wat slankere bouw dan het gemiddelde konijn. Geef ’m genoeg aandacht: dan is het naast een levendig ook een aanhankelijk en goedaardig huisdier.
Wener
Middelgroot konijnenras - tussen 3 en 5 kilo
Vooral de Blauwe Wener is populair dankzij z’n temperamentvolle maar aanhankelijke karakter en mooie, blauwgrijze vacht. De Witte Wener is ook heel vriendelijk, maar komt minder voor als huisdier. Verder zijn Weners er in het bruin en grijs.
Satijn
Middelgroot konijnenras - tussen 2,5 en 4 kilo
De prijs voor allermooiste vacht gaat misschien wel naar het satijnkonijn. De naam slaat op de prachtige glans die de haartjes van het beestje hebben. Satijnkonijnen worden in veel verschillende kleuren gefokt, maar ivoor en oranje zijn het populairst. Dit konijn ziet er niet alleen goed uit, hij is ook nog eens rustig en zachtaardig.
Gouwenaar
Klein konijnenras - tussen 2,5 en 3,5 kilo
Onbekend maakt onbemind. Zonde: de Gouwenaar heeft namelijk een rustig en aanhankelijk karakter. Daarmee is dit konijn een ideaal huisdier voor een gezin en ook gezellig als je een huismus bent. Niet onbelangrijk: met z’n pastelachtige, lichtblauwe vacht en grijsblauwe ogen is het ook nog eens een plaatje.
Dwergkonijnen vs. grotere rassen
Goed om in je achterhoofd te houden: dwergkonijntjes zijn over het algemeen wat feller, schichtiger en minder aaibaar. Grotere konijnenrassen zijn meestal rustiger en daarmee geschikter voor kinderen. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals dus de Nederlandse hangoordwerg.
Dierenwinkel
Ben je benieuwd naar nog meer konijnenrassen? Of heb je vragen over de verzorging van een konijn? Stap vooral even een dierenwinkel binnen. Daar werken experts die je er alles over kunnen vertellen. Een konijn – of wat voor dier dan ook – als impulsaankoop voor Pasen is nooit een goed idee. Laat je goed informeren: zo stuit je nooit op verrassingen als je het beestje eenmaal in huis hebt.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bronnen | Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG), konijnenrassen.nl, konino.nl, fijnkonijn.nl
Beeld | iStock