null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Van labradors tot vlinderhondjes: dit zijn de meest intelligente hondenrassen

Elke hond wordt een loyale rakker als je 'm goed opvoedt. Maar als het op de intelligentie aankomt, blijkt dat er nogal wat verschillen tussen de rassen bestaan. 

Denk aan commando's opvolgen, trucjes aanleren, sociaal zijn... Stanley Coren, auteur van het boek The intelligence of dogs, deed onderzoek naar de intelligentie van honden op basis van instinct, gehoorzaamheid en aanpassingsvermogen. Natuurlijk is elke hond weer anders, maar over het algemeen kwam hij tot de conclusie dat dít de tien slimste honden zijn:

1. Bordercollie

Goud voor de alerte bordercollie, want deze soort herdershond komt als beste uit de intelligentietest. Uit onderzoek van bovengenoemde auteur, blijkt dat maar liefst 95 procent van de door hem onderzochte bordercollies binnen vijf seconden een nieuw trucje konden. Dat zegt toch wel wat.

2. Poedel

De zilveren medaille gaat naar de poedels. Laat hun aandoenlijke en misschien ietwat suffe uiterlijk je niet misleiden: en óf deze wollige viervoeters Einsteins zijn. En ook nog eens bijzonder geschikt als je allergisch bent voor... honden.

3. Duitse herder

Duitse herders worden massaal ingezet als politie-, blindengeleide- én therapiehond. Gehoorzamen is hartstikke belangrijk voor dit ras en dat doet het over het algemeen dan ook perfect - al is een goede opvoeding natuurlijk essentieel. Vandaar de bronzen plak.

4. Golden retriever

Is de warme gezinshond pur sang ook nog eens een van de slimste blaffers. Hun enorm dienstige karakter, de will to please, maakt dat ze heel makkelijk te trainen zijn. Binnen de kortste keren kunnen ze een scala aan trucjes.

5. Dobermann

Een regelrechte waakhond, maar ook een loyaal kameraadje met een klein hartje. Dat is de Dobermann in een notendop. Niet snel ergens bang voor, onafhankelijk én sociaal: het is een slimmerd om van te houden.

6. Shetland sheepdog

Deze pluizenbollen staan hun mannetje als het aankomt op waken, behendigheid en gehoorzaamheid. De Shetland sheepdog heeft wel de neiging om veel te blaffen en te jagen, maar zijn zachtaardige en knuffelige karakter maakt dat meer dan goed.

7. Labrador retriever

De labrador - je weet wel, van het toiletpapier - is nog altijd het meest populaire hondenras in Nederland. Over het algemeen wat drukker en lomper dan de golden retriever, maar ze worden niet voor niets ingezet als blindengeleide- en drugshonden: naast superleuke familiedieren, zijn ze hartstikke pienter.

8. Vlinderhondje

De continentale dwergspaniël, de officiële benaming van het vlinderhondje, is de enige kleine viervoeter in deze top tien. Allesbehalve doorsnee schoothondjes: ze hebben een heel goede motoriek. De naam 'vlinder' ontleent het ras overigens aan de vorm van de oren.

9. Rottweiler

Rottweilers stammen waarschijnlijk af van veehonden uit het oude Rome, met hun ruige, betrouwbare karakter. Ze moeten goed getraind worden, maar zodra ze dat zijn, heb je een slimme en fijne hond.

10. Australische veedrijvershond

Een jong hondenras, dat sinds 1840 gefokt wordt. Niet zo heel populair, maar dat kan niet aan hun intelligentie liggen. Australische veedrijvershonden zijn alert, nieuwsgierig en vrolijk en barsten van de energie. Laat hun hersenen maar kraken: geef ze iets te dóen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden