Margriet logo
Gekruiste hondenrassen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mooie mix

Van aussiepom tot golden dox: deze gekruiste hondenrassen kende je misschien nog niet

Honden zijn er in zo veel soorten, maten en kleuren. En dankzij gekruiste hondenrassen wordt dat alleen maar meer en meer. Die kruisingen kunnen nog mooiere, leukere, grappigere en/of gezondere viervoeters opleveren. Heb jij de volgende gekruiste hondenrassen weleens gezien?

Wij zijn vooral verliefd op de aussiepom. En déze kruising ziet eruit als een gekrompen golden retriever...

Voordeel van gekruiste hondenrassen

Als je een hond wilt, kun je kiezen voor een rashond, een kruising of een bastaardhond. Het voordeel van gekruiste hondenrassen is dat ze minder vaak last hebben van erfelijke aandoeningen als gevolg van inteelt. “Mijn voorkeur gaat uit naar een kruising, omdat je dan veel meer de natuur zijn gang laat gaan”, vertelt dierenarts Piet Hellemans aan Verhuisdieren. “Idealiter zou een gelegenheidsnestje, waarbij bijvoorbeeld de hond van de buren jouw hond heeft gedekt, de beste combi zijn. Dan kiest de hond zijn eigen partner en winnen de sterke en gezonde genen. Dus krijg je gezonde(re) pups.”

(On)bekende gekruiste hondenrassen

Er zijn inmiddels tal van gekruisde hondenrassen. Een van de meest bekende en geliefde is de labradoodle (labrador en poedel). Maar ken jij bijvoorbeeld de dalmachshund, aussiepom en labsky al?

Dalmachshund (dalmatiër & teckel)

101 dalmachshunden nemen een stuk minder ruimte in, Cruella de Vil. Het liefdeskindje van een dalmatiër en een teckel (ook wel dachshund genoemd) is actief, extravert, loyaal, vriendelijk en een durfal. Is het dominante gen van de teckel, dan kan een dalmachshund wel een koppig beestje worden. Bij deze kruising is het dus extra belangrijk om ‘m van pup af aan goed te trainen.

Goberian (golden retriever & Siberische husky)

Een golden retriever, maar dan met de felblauwe ogen van een Siberische husky. Mooie mix, toch? Niet alle goberians krijgen overigens de kenmerkende blauwe ogen. Maar alsnog heb je het beste van twee werelden: goberians zijn loyaal en vriendelijk als een golden retriever, maar ook hartstikke nieuwsgierig en actief als een husky.

Aussiepom (Australische herder & pomeriaan)

De mooie vacht van een Australische herder met het formaat, de gekrulde staart en de puntige oren van de pomeriaan. De meeste aussiepoms zijn aanhankelijk en loyaal. Ze willen door hun aussie-genen wel wat meer mentale uitdaging, dus kom maar door met die trucjes, opdrachten en speeltjes. Sommige aussiepoms kunnen wat nerveus voor nieuwe mensen zijn, dus laat ze daar van jongs af aan goed aan wennen.

Pomsky (pomeriaan & husky)

Ook de husky vormt een mooie mix met de pomeriaan. Wat een plaatje, de pomsky! Wel twee hondenrassen die erg van elkaar verschillen, maar over het algemeen zijn pomsky’s sociaal met zowel mensen als andere honden. De ene pomsky heeft meer gedragskenmerken van de waakse pomeriaan, de andere meer van de zachtaardige husky. Belangrijke kanttekening: beide rassen staan erom bekend luidruchtig te kunnen huilen.

Golden dox (golden retriever & teckel)

Benieuwd hoe een gekrompen golden retriever eruit zou zien? Voilà: de golden dox geeft daar een goed beeld van. Deze kruising kan een gouden, bruine of roodachtige vacht hebben. De golden dox is makkelijk in de omgang, dol op mensen en zachtaardig voor kinderen. Toch is deze kruising niet voor iedereen geschikt, want de golden dox heeft een hoog energieniveau en verveelt zich snel. Kun je ‘m de aandacht geven die hij nodig heeft, dan zijn jullie een goede match.

Horgi (corgi & Siberische husky)

En een gekrompen Siberische husky dan? Daar geeft de mix met de corgi, de favoriete hond van Queen Elizabeth, een goed beeld van. De horgi is een goede, actieve leerling, die van jongs af aan wel training nodig heeft om z’n jachtinstinct onder controle te houden.

Labsky (husky & labrador)

Wat een beauty, de labsky. Een kruising die heel liefdevol, maar ontzettend aanhankelijk is. Je kunt een labsky beter niet vaak en lang alleen thuis laten, dat trekt-ie niet zo goed. Doe je dit wel, dan wordt het een beetje een rebel en kan-ie verlatingsangst krijgen. En let wel op, het kan nogal een blaffer zijn. Je doet je labsky veel plezier door z’n hele leven langs op hondentraining te gaan. Lekker veel inspanning!

Bron | Landelijk Honden Informatie Centrum, Brightside, Buzzfeed, verhuisdieren.nl

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden