null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stoort je kat je tijdens een videocall? Dít betekent het

Veel diereneigenaren kunnen door het vele thuiswerken meer tijd doorbrengen met hun geliefde hond of kat. Vooral een kat vindt het leuk om tijdens een videocall door het beeld te lopen of op je toetsenbord te gaan liggen om je aandacht te vragen. Waarom doen ze dit toch?

Dierenarts Joshua Dutré en auteur en kattengedragstherapeut Anneleen Bru geven uitleg aan HLN.be.

Kat wil aandacht tijdens videocall

Je ziet het tegenwoordig vaak voorbij komen op social media: katten die een videogesprek onderbreken. Sommige katten weten je de hele dag te negeren, tot de start van een videocall. Dan wilt hij plotseling aandacht en springt hij op schoot, op je bureau of op je toetsenbord. Volgens dierenarts Joshua Dutré hebben katten gevoelige poten en zoeken ze graag warmte op. Je computer geeft warmte af, dus het is niet gek dat katten hierop afkomen.

Lees ook

Waarom een kat als huisdier hebben goed is voor je gezondheid

Sociale wezens

Volgens Dutré is het niet waar dat katten geen sociale wezens zijn. Ze zijn graag in het gezelschap van hun baasje, maar worden niet altijd graag vastgepakt of geaaid. Zodra er een videocall begint, kan de kat dichtbij komen zonder dat je ze onmiddellijk aanraakt. Dat vinden ze fijn. Anneleen Bru is kattengedragstherapeut en deelt de mening van Dutré. Ze geeft aan dat veel mensen aan hun kat willen laten zien dat ze van hem houdt door naar hem te kijken of op te pakken, maar eigenlijk stuur je een andere boodschap. Staren komt agressief over bij katten en hem oppakken voelt als bedreigend voor de kat.

Houden van

Hoe een kat toont dat hij van je houdt doet hij door naar je toe te lopen, zich om te draaien en z'n achterste te laten zien vertelt Bru. Het lijkt misschien afstandelijk, maar katten hebben het liefst geen oogcontact. Door dit gedrag te spiegelen - bijvoorbeeld tijdens een videocall of televisie kijken - ben je in de ogen van een kat een vriendelijk, uitnodigend wezen dat wil knuffelen. Als een kat vervolgens op je toetsenbord gaat zitten, is dat pure liefde.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Gedrag

Een kat die je met rust laat tijdens een videocall, is niet per se asociaal. Sommige katten zijn nou eenmaal meer op zichzelf. Wanneer een kat zich een meter van jou bevindt, stelt hij evengoed jouw gezelschap op prijs. Het gedrag van een kat die je wel degelijk stoort terwijl je een serieuze videocall hebt of een project moet afmaken, kun je veranderen door preventie, management en modificatie. Bru vertelt dat wanneer je niet gestoord wilt worden de deur dicht kan doen (preventie). Of zorg ervoor dat de kat zich kan bezighouden met andere dingen, zoals snoepjes die verstopt zijn en speeltjes die door het huis liggen (management). Als je kat wel bij je in de buurt mag komen moet je voor een plek zorgen waar hij lekker kan liggen. Beloon hem met aandacht en snoepjes als hij vervolgens op een voor hem besteed kleedje gaat liggen en ontmoedig ongewenst gedrag (gedragsmodificatie). Alleen op deze manier kun je je kat leren om zich te gedragen tijdens een videocall.

Bron | HLN.be

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden