null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Steeds meer plaagdieren in Nederland, en dit is de oorzaak

We hebben in Nederland steeds vaker last van ongedierte. Niet alleen trekken er door klimaatverandering steeds meer tropische insecten naar Nederland. Ook oude bekenden zoals muizen en zelfs bedwantsen, die nagenoeg in Nederland verdwenen waren, komen steeds vaker voor.

En onderzoekers stellen dat dat vooral komt, omdat we niet schoon genoeg zijn!

Stedelijke gebieden

“Vooral in stedelijke gebieden ligt veel afval op de grond. Daar komen ratten en muizen op af,” legt Bastiaan Meerburg, directeur van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen uit. “Net zoals ze graag mee-eten uit vogelhuisjes en van bergen brood voor de eendjes. Overheden zouden daar echt sancties op moeten zetten.”

Slechte hygiëne

Ook de bedwants is in toenemende mate weer een probleem aan het worden. Dat het ongedierte terug is van weggeweest, is vooral te wijten aan slechtere hygiëne. “Bedwantsen kwamen in de vorige eeuw bijna niet meer voor. Nu zijn ze volop terug. Dat komt doordat het warmer wordt, maar vooral doordat reizigers via Airbnb in andermans bedden slapen.” Bedwantsen wonen het liefst in matrassen en verschuilen zich hier in alle kleine naadjes. “Heb je de bedwants eenmaal in huis, dan moet echt alles uit elkaar worden gehaald, daar zit heel veel werk in,” zegt Meerenburg. “In tegensteling tot vroeger worden bedden lang niet meer zo grondig gereinigd als voorheen, tijdens de grote schoonmaak.”

Beestjes reizen mee

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen heeft afgelopen jaar bijna twee keer meer meldingen van plaagdieroverlast binnengekregen dan in 2017. Daarnaast komen er steeds meer plaagdieren bij, zoals buxusmotten, mediterrane mieren en Aziatische hoornaars. Volgens de experts van het Kennis – en Adviescentrum Dierplagen, komt dat vooral door klimaatverandering en reisgedrag. "We reizen tegenwoordig overal naartoe. De kans dat we daarbij bepaalde beestjes mee terug nemen, is groot,” zegt Meerenburg.

Lees ook

We kunnen dit jaar een recordaantal processierupsen verwachten

Bron| NOS, Radio 1, De Gelderlander

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden