Steeds meer huisdieren met overgewicht: een expert vertelt waar je bij een hond op moet letten
Heb jij er de afgelopen periode een paar coronakilo’s bijgekregen? Je bent niet de enige. Steeds meer huisdieren kampen namelijk ook met overgewicht. En dat is een serieus probleem. Hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten legt uit wat de gevaren zijn voor een hond en hoe je zelf kunt voorkomen dat je trouwe viervoeter met overgewicht te maken krijgt.
De hondengedragstherapeut legt ook uit wat je vooral niet moet doen als je hond overgewicht heeft.
Steeds meer honden met overgewicht
De beroepsorganisatie voor dierenartsen (KNVD) merkt dat er steeds meer huisdieren zijn met overgewicht. En ook uit een onderzoek van diervoedingsspecialist Ronald Jan Corbee bij 400 honden en 400 katten bleek de helft te dik. Dat is een serieus probleem, want dit kan vervelende gevolgen hebben. “Net als bij mensen komt ook bij honden overgewicht in de westerse wereld steeds vaker voor,” vertelt Nadieh Cuijten, hondengedragstherapeut en schrijfster van het boek Je hond beter begrijpen. “Dat kan ook bij honden tot allerlei welvaartsziektes leiden, zoals suikerziekte. Het dier kan daarnaast problemen krijgen met de gewrichten, allerlei pijnklachten ervaren, onderliggende gezondheidskwaaltjes ontwikkelen en te veel vet op de buik krijgen, wat weer schadelijk is voor de organen. Dit kan de levenskwaliteit verslechteren en de levensduur van je hond verkorten.”
Verkeerd hondenvoer
“Het grootste probleem is dat mensen het verkeerde voer aan honden geven. En ook snacks, zoals hondensnoepjes, zitten vaak vol met suikers of te veel zout. Een hondenlichaam is niet gemaakt voor al die snacks”, legt Nadieh uit. “Vaak begint het al bij puppy’s die met hondensnoepjes getraind worden waar kleurstoffen of te veel zout in zitten. Hierdoor kunnen ze heel druk worden en raken ze er aan gewend om al die snoepjes te krijgen.”
Hoe kan het dan dat er zoveel verkeerd voer en snacks verkrijgbaar is?
“Veel hondenvoer wordt door fabrikanten gemaakt die daar helemaal niet in gespecialiseerd zijn, maar dit naast andere producten maken. Hierdoor zijn sommige soorten hondenvoer dus helemaal niet goed om aan je huisdier te geven.” Daarnaast is overeten volgens Nadieh ook een belangrijk probleem. Vaak staat er wel een advies op de verpakking van het voer, maar het kan per hond verschillen hoeveel het dier echt zou moeten krijgen. “Het is daarom verstandig om advies te vragen aan een deskundige over welk voer, welke snacks en hoeveel je je hond hiervan zou moeten geven. Dit kun je bijvoorbeeld vragen aan een gedragstherapeut of dierenarts.”
Meer overgewicht in coronatijd
Veel mensen hebben er in coronatijd een paar extra kilo’s bijgekregen en ook bij huisdieren lijkt dit een probleem. Volgens Nadieh is het niet alleen aan corona te wijten, maar is overgewicht bij honden door de jaren heen steeds meer toegenomen. Toch sluit zij niet uit dat corona het probleem wel iets groter heeft gemaakt. “Hoe meer mensen thuiszitten, hoe groter de kans dat ze hun hond overvoeden. De verleiding is groot om je hond tussendoor vaker een snoepje te geven of ‘m een restje van je lunch te laten eten. Natuurlijk is het niet erg om je hond af en toe iets extra’s te geven, maar wel om het dier geregeld hetzelfde te laten eten als jij zelf eet. Brood, kaas en suikerproducten zijn namelijk niet goed voor je hond. En daarnaast zijn dit allerlei extra voedingsmiddelen die het dier bovenop zijn eigen voer binnenkrijgt, waardoor de kans op overeten weer groter wordt.”
Lees ook: Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat
Symptomen van overgewicht
Overgewicht bij een hond is dus een ernstig probleem dat veel voorkomt. Dat kan zich fysiek uiten in:
- Een dikke buik
- Vet op de ribben (ribben niet meer voelen)
Maar daarnaast kun je dit ook merken aan een verandering van het gedrag van het dier. Zo kan je hond de volgende symptomen vertonen:
- Weinig uithoudingsvermogen
- Hyperactief gedrag (vooral door te veel zout in voer)
- Angstig of onzeker (doordat je hond pijnklachten heeft door het overgewicht)
Wat kun je doen om overgewicht te voorkomen?
Om te voorkomen dat je hond overgewicht krijgt, is het volgens Nadieh het allerbelangrijkste om de voeding van het dier onder de loep te nemen. Vraag advies van een deskundige over wat jouw hond het beste kan eten en welke hoeveelheid aan te raden is. Elk dier is weer anders, dus een op maat gemaakte aanpak kan echt van belang zijn om je hond gezond te houden. “Naast de juiste voeding is lichaamsbeweging natuurlijk ook belangrijk. Ook dit is maatwerk, want elke hond heeft weer een andere hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Sla hier ook niet ineens in door, maar kijk goed wat prettig is voor jouw hond”, legt Nadieh uit.
Ook raadt de hondengedragstherapeut aan om van het voeren voor je hond iets meer een uitdaging of spel te maken. Een bak met voer eet je hond makkelijk leeg, maar als het dier een beetje moet werken voor zijn eten voorkom je overeten. “Net als bij mensen is het voor een hond goed om langzamer te eten, zodat hij langer een verzadigd gevoel heeft. Dat kan bijvoorbeeld door een slowfeeder aan te schaffen of door de brokken door de tuin of het huis te verspreiden.”
Wat kun je doen als je hond al overgewicht heeft?
Kampt jouw hond al met overgewicht? Dan is het volgens Nadieh heel belangrijk dat je niet ineens minder voer geeft of heel veel gaat bewegen met het dier. Dit moet stapsgewijs. Als je hond ineens veel minder voer krijgt dan kan dat stress en frustratie opleveren, doordat ze geen verzadigd gevoel krijgen. “Bouw het daarom langzaam af en schakel zeker bij twijfel hulp in van een deskundige, zodat je je hond op een gezonde manier weer op het juiste gewicht krijgt.”
Ook dit verschilt weer per hondenras. “Sommige Golden Retrievers hebben bijvoorbeeld een genmutatie waardoor ze constant een hongergevoel ervaren. Dan is het belangrijk om te kijken naar hoe je zorgt dat je hond minder eet, maar wel een goed gevoel blijft houden. Het kan bijvoorbeeld helpen om minder hondenvoer te geven, maar de maaltijd aan te vullen met voeding met relatief weinig calorieën, zoals sperziebonen. Of door je hondensnoepjes om te ruilen voor een gezonde snack.”
Beeld | Getty Images