Ook honden kunnen huilen van geluk Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Schattig! Ook honden kunnen huilen van geluk

Heb je soms ook het idee dat je trouwe viervoeter emoties kan aanvoelen? Uit onderzoek, dat uitgevoerd is door Japanse wetenschappers, blijkt dat dit inderdaad zo is. Sterker nog: als ze hun baasjes zien, kunnen honden zo blij zijn dat ze huilen van geluk.

De wetenschappers zijn hierachter gekomen, door de tranen van de viervoeters te bestuderen. Aan de hand hiervan zijn ze tot de conclusie gekomen dat deze gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties.

Tranen van geluk

We horen je denken: hoe kom je erop om zo'n onderzoek te doen? Dat idee is afkomstig van één van de wetenschappers die zelf een hond heeft. Zijn hond kreeg nieuwe puppy's en had daarop tranen in de ogen, terwijl ze de pasgeboren viervoetertjes zoogde. Hierop besloten de onderzoekers deze tranen te onderzoeken, waaruit ze konden concluderen dat de honden begonnen te huilen als ze hun eigenaar, die ze een tijdje niet gezien hadden, weer herkenden. Opvallend hierbij is dat ze niet hoefden te huilen als ze met een wildvreemde geconfronteerd werd, waardoor het misschien aan emoties gelinkt zou kunnen zijn.

Knuffelhormoon speelt belangrijke rol

Om dit verder te uit te zoeken, zijn de onderzoekers gaan kijken naar deze vreugdetranen. Ze denken dat deze mogelijk veroorzaakt worden door het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. En dat hormoon komt je misschien bekend voor, want ook bij ons mensen speelt dit stofje een belangrijke rol. Wij maken dit bijvoorbeeld aan als we een dierbare spreken, knuffelen met ons huisdier, muziek luisteren of andere dingen doen die ons blij maken. Het is een hormoon dat vooral een rol speelt bij sociale contacten. Bij mensen is het zelfs zo dat dit stofje bij de geboorte al aangemaakt wordt en zorgt voor een band tussen moeder en kind. Hierbij stimuleert het de melkproductie.

En nu blijkt uit dit Japanse onderzoek dus dat ook honden dit stofje aanmaken als ze contact hebben met hun baasje. Of honden ook huilen bij negatieve emoties is nog niet bekend en vraagt verder onderzoek. Maar het goede nieuws is dat je lekker kunt gaan knuffelen met je trouwe viervoeter, want ze worden hier wel degelijk gelukkig van. En jij ook! Zo kom je beiden aan je dagelijkse dosis oxytocine.

Bron | ANP

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden