Margriet logo
RIVM: laat huisdier niet in bed slapen vanwege infectieziektes Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RIVM waarschuwt: laat huisdieren niet in bed slapen vanwege infectieziektes

Mag jouw hond of kat wel eens bij jou in bed slapen? Dat lijkt misschien onschuldig, maar uit een nieuw rapport van het RIVM blijkt dat geen goed idee. Er zijn namelijk opduikende infectieziektes die van dier op mens verspreid kunnen worden, die een risico vormen in Nederland. Het RIVM waarschuwt daarom onder andere om je huisdier niet in bed te laten slapen.

Van een schimmelinfectie tot een parasiet: voor welke ziektes moet je uitkijken?

Infectieziektes van dier op mens

Er zijn bepaalde infectieziektes die van dier op mens kunnen worden overgedragen. Dit worden ook wel zoönosen genoemd. Vooral teken en muggen dragen dit soort ziektes bij zich, maar ook je eigen huisdier kan besmet raken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een salmonella-infectie, een parasiet of een schimmelinfectie van je hond, kat, cavia, konijn of ander huisdier krijgen. Aan EditieNL legt Kitty Maassen namens het RIVM uit dat het niet precies duidelijk is hoe vaak een besmetting van dier op mens voorkomt. Dat komt omdat van sommige ziektes geen melding gemaakt hoeft te worden door de (dieren)arts, maar bij andere soorten wel.

Verschil in huisdieren

Daarnaast hangt het af van het soort huisdier dat je hebt, hoe groot de kans is dat je ziek kunt worden. De kans dat honden en katten iets overdragen is bijvoorbeeld groter dan bij konijnen en cavia’s. Aan Editie NL legt Paul Overgaauw, dierenarts en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, uit dat er bijvoorbeeld in de ontlasting van katten de Toxoplasma-parasiet kan zitten, waardoor je ziek kunt worden. Hierdoor krijg je vaak last van vermoeidheid, spierpijn en gezwollen lymfeklieren. Daarnaast kunnen er zowel bij honden als katten spoelwormen in de ontlasting zitten. Kinderen kunnen bijvoorbeeld via een zandbak in contact komen met de spoelwormeitjes uit de ontlasting, waardoor er larven in hun lichaam kunnen komen. In een heel zeldzaam geval kan contact met de ogen zelfs tot blindheid leiden. Verder kunnen honden en katten last hebben van vlooien en teken, die ook bij mensen klachten kunnen veroorzaken.

Maar ook andere huisdieren kunnen voor vervelende klachten zorgen. Zo kun je van konijnen en cavia’s de schimmelinfectie ringworm krijgen en kan een schildpad een salmonella-infectie overdragen.

Lees ook:
Kunnen honden ook verkouden worden?

Niet met je huisdier in bed slapen

Dat huisdieren infectieziektes kunnen overdragen, dat hoeft je niet meteen bang te maken. Het is alleen belangrijk om alert te zijn en bijvoorbeeld vaak je handen te wassen na het aaien van je huisdier, zeker voordat je iets eet. Daarnaast is het goed om je huisdieren te laten vaccineren en te behandelen tegen teken, parasieten, vlooien en wormen om zowel narigheid voor je huisdier als voor jezelf te voorkomen. Verder kun je je huisdier beter geen rauw vlees meer geven, het beestje niet aan je gezicht te laten likken en niet met je huisdier in één bed slapen. Als laatste adviseert Maassen om bij een zoönose direct aan de bel te trekken en raadt ze huisartsen aan om bij onbekende infecties bij mensen te vragen of ze huisdieren hebben en hoe het contact daarmee is.

Bron | Editie NL
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden