null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pas op: honden kunnen óók verbranden in de zon

Het wordt morgen bijna dertig graden. En dat betekent: smeren! Bij zulk warm weer is het belangrijk dat je je goed beschermt tegen de felle zon. Dat geldt voor baasjes, maar net zo goed voor honden. Heb je er ooit bij stilgestaan dat je favoriete huisdier ook kan verbranden?

Let er dus op dat je niet alleen jezelf maar ook je hond goed beschermt.

Huidkanker bij honden

Je zou misschien denken dat honden door hun vacht niet kunnen verbranden, maar dat is helaas niet waar. Ze kunnen net als wij flinke schade oplopen. En dat blijft helaas niet bij een pijnlijk huidje: ze kunnen als gevolg van blootstelling aan de zon ook huidkanker krijgen. Het is dus ontzettend belangrijk dat je er goed op let dat je hond niet verbrandt.

Lichte, dunne vacht

Het verschilt per hond hoe gevoelig ze zijn voor de zon. Net als mensen met een lichte huid hebben honden met een vacht in een lichte kleur een grotere kans te verbranden. Uiteraard zijn honden met een dunne vacht ook gevoeliger voor uv-straling en andere schadelijke effecten dan soorten die flink veel haar hebben. Zo kunnen dalmatiërs door hun combinatie van een witte én dunne vacht maar beter uit de zon blijven.

Diervriendelijke zonnebrand

Honden verbranden het snelst op hun rug, snuit, buik en oren. Smeer de plekken waar geen of weinig haar zit, zoals de zachte huid op de buik, in met speciale zonnebrand voor dieren. Let wel: gebruik nooit je eigen zonnebrand voor je hond. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat er veel ingrediënten in zitten die giftig zijn voor honden.

Voldoende schaduwplekken

Maar het belangrijkst is: zorg dat je hond voldoende schaduw heeft. Zet desnoods een parasol voor hem in de tuin. Laat je hond ook niet uit wanneer de zon op zijn hoogst staat, dus het liefst alleen voor tien uur ’s ochtends en na vier uur ’s middags. Dat is ook beter voor zijn pootjes, omdat die kunnen verbranden op hete tegels of asfalt.

Droge, gebarsten huid

Hoe kun je zien of je hond toch is verbrand? Dat is iets moeilijker dan bij ons, omdat hun huid niet rood wordt en de verbrande plek vaak bedekt is met haar. Een droge, gebarsten huid op de neus en oren kan wijzen op verbranding. Net als een huid die blijft gloeien wanneer je hond uit de zon is. Haal hem in dat geval meteen de koelte in en leg een koude, natte handdoek op zijn kop. Bij erge verbranding is het altijd verstandig een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Bron | purewow.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden