null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Pas op: déze planten zijn schadelijk voor de gezondheid van je hond

De regelmatige buien waar we de laatste weken mee te kampen hebben, laten niet alleen de zomer letterlijk in het water vallen, maar zorgen er ook voor dat onkruid en grassen erg hard groeien. Hondenbezitters moeten hierdoor extra alert zijn, want hun trouwe viervoeter kan ontstekingen oplopen door gevaarlijke bermplanten, zoals kleefkruid en Jacobskruid, maar vooral ook door grasaar. "Een grote boosdoener", volgens Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming.

Gevaarlijke bermplant(en): grasaar

Een grasaar wordt ook wel een 'kruiper' genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. De grasaren hebben stevige weerhaakjes waardoor ze steeds verder kunnen kruipen maar slechts één richting op, verder de vacht of huid in. Ze komen veel voor in de neus, oren en tussen de tenen van honden. Honden kunnen er zelfs aan overlijden, in het ergste geval. "Er zijn zoveel nieuwe hondenbezitters die het gevaar niet kennen. Als het maaien niet goed wordt bijgehouden door gemeentes en je let als eigenaar niet op waar ze lopen, kan dat zeker tot problemen leiden", aldus Daphne Groenendijk.

Lees ook: Waarom je hond z’n kop schuin houdt wanneer je tegen hem praat

Hoe behandel je je hond?

In groengebieden worden - volgens de gemeente - het gras en de omliggende bermen en kruiden twee keer per jaar gemaaid. En zij benadrukken dat hondenbezitters ook zelf verantwoordelijkheid hebben. Maar veel gezinnen hebben voor het eerst een hond en zijn daardoor minder goed op de hoogte van deze gevaarlijke bermplant. Maar wat moet je doen als er grasaar tussen de pootjes van je hond zit? "Door de beweging van de hond of het krabben, verplaatsen de zaden zich en zetten zichzelf klem door de weerhaakjes. Soms komen ze ook in de oren terecht of kruipen de huid in van de hond", zegt Groenendijk. "De grasaar is de grootste boosdoener. Haal thuis de zaadjes uit de vacht met een pincet", gaat ze verder. Zij vindt juist dat de verantwoordelijkheid ligt bij provincies en gemeenten om dit probleem op te lossen. "Als je alles wild laat groeien, is het voor veel hondenbezitters lastig om de hond uit te laten."

Lees ook: 10 signalen waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is

Als je hond dus een grasaar in zijn lichaam heeft en het verwijderen lukt niet met een pincet, kun je hiervoor het beste naar de dierenarts gaan. Als je de grasaar laat zitten, kan dit namelijk tot infecties, abcessen, of erger leiden.

Stijgend aantal hondenbezitters

In 2020 waren er 1,5 miljoen hondenbezitters in Nederland en sinds de coronacrisis zijn daar nog eens 400 duizend bijgekomen. Daarmee zijn er ongeveer 1,9 miljoen honden in Nederland. Dat betekent dat eén op de vijf huishoudens een hond heeft.

Bron | RTL Nieuws, Anicura

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden