null Beeld

Pas op: déze kerstlekkernijen kunnen giftig zijn voor je hond

In alle drukte van het kerstdiner kan het weleens voorkomen dat je je viervoeter uit het oog verliest. Maar pas hierbij wel op: er zijn een heleboel kerstlekkernijen waar wij van smullen, maar die gevaarlijk en giftig kunnen zijn voor je hond.

Misschien wist je al dat je een aantal dingen echt niet aan je hond te eten moet geven, zoals chocolade. Maar wist je ook al dat er veel meer mensenvoedsel is dat niet goed is voor jouw viervoeter? Veel kerstlekkernijen zijn bijvoorbeeld gevaarlijk of zelfs giftig voor de hond. Zorg er daarom voor dat hij de onderstaande dingen niet van het aanrecht kan stelen, of dat een goedbedoelende tante 'm niet stiekem wat onder de tafel geeft.

Jus is giftig

In jus zit een heleboel zout, waardoor het ontzettend slecht is voor honden. Honden krijgen eigenlijk altijd brokken en wat koekjes en daar zit geen zout in. Zout is dus iets wat ze van nature niet eten en daarom kan het fout aflopen als ze dit wel ineens voorgeschoteld krijgen, vooral in grote hoeveelheden. Dat kan namelijk leiden tot zoutvergiftiging. Door de vergiftiging kunnen honden hun bewustzijn verliezen of zelfs komen te overlijden. Oppassen, dus.

Alcohol

Het is natuurlijk logisch dat je geen alcohol aan je hond geeft, maar het is toch goed om met kerst extra alert te zijn. Alcohol heeft bij honden hetzelfde effect als bij mensen, alleen zijn zij een stuk lichter dus zullen ze er sneller last van hebben. Het kan daarom erg slecht zijn voor de lever van de hond en de gevolgen kunnen zo ernstig zijn dat hij bewusteloos raakt of soms zelfs kan overlijden.

Alles met druiven en rozijnen

Een lekker stukje appeltaart met rozijnen? Een pudding met wat druiven als versiering? Ze zullen voor je hond allemaal even aanlokkelijk zijn, maar ook allemaal even giftig. Een kleine hoeveelheid (gedroogde) druiven kan al erg gevaarlijk zijn voor je hond. Het veroorzaak namelijk nierfalen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Geen druiven voor je trouwe viervoeter!

Lees ook:

Bewezen: huisdieren verminderen stress én eenzaamheid

Uien

Uien, en alles wat erop lijkt (sjalotten, prei en knoflook bijvoorbeeld) zitten in veel kerstlekkernijen, maar zijn ook giftig voor je hond. Wanneer honden uien binnenkrijgen, kunnen ze gaan overgeven of last krijgen van diarree. In het ergste geval kunnen de rode bloedcellen beschadigd raken. Laat 'm daarom nooit zomaar je bord aflikken.

Kaas en andere zuivelproducten

Hoewel zuivelproducten niet zozeer giftig zijn voor je viervoeter, zijn veel honden wel lactose-intolerant. Als je dit van jouw hond niet zeker weet, kun je 'm maar beter ver uit de buurt van zuivelproducten houden. Als je hond wel zuivelproducten eet of drinkt zou hij last van zijn buik kunnen krijgen met diarree als gevolg.

Chocolade

Chocolade is natuurlijk voor de mens iets om de vingers bij af te likken. Maar we weten dat de hond hier beter niet mee in aanraking kan komen. Toch is het goed om dit even te benoemen. Chocolade is met kerst vaak volop aanwezig. Er staan vaak chocolaatjes op tafel of het dessert is een en al cacao. Voor ons heel lekker dus, maar helaas heel erg gevaarlijk voor je hond. Het is daarom belangrijk om tijdens kerst alle chocolade op hoge tafels te zetten, zodat de hond er niet per ongeluk bij kan.

Chocolade is voor geen enkele hond goed, maar vooral kleine honden kunnen van een beetje chocolade al erg ziek worden. Het kan hartproblemen, convulsies, tremoren en zenuwpijn veroorzaken. En daarom kun je hem beter van zijn of haar botjes laten genieten.

Kunstmatige zoetstoffen

Suiker is slecht voor honden, maar kunstmatige zoetstoffen ook. Met name de lever zal het zwaar te verduren krijgen als ze zo’n stofje binnenkrijgen. In veel zoete lekkernijen en zero producten zit het suikervrije stofje xylitol, en hoewel het voor ons ook niet echt goed is, zal je hond er nog veel meer last van kunnen hebben.

Heeft je hond per ongeluk wel een van de bovenstaande dingen binnengekregen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts, óók in het weekend of de avonduren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goodtoknow

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden