null Beeld

Pas op dat je hond déze 5 dingen niet eet tijdens een herfstwandeling

Het bos is extra prachtig in de herfst. Langzaam dwarrelen de goud-gele en rode blaadjes van de bomen naar beneden. Maar voor je hond is het juist nu oppassen geblazen. Wist je bijvoorbeeld dat eikels en kastanjes gevaarlijk kunnen zijn voor honden?

In de herfst is de kans groter dat je viervoeter een vergiftiging oploopt.

Dennenappels, eikels en kastanjes gevaarlijk voor honden

In de herfst wordt de grond, zeker in het bos, bedolven met dennenappels, eikels, eikenbladeren, kastanjes. Ook paddenstoelen schieten in de herfst als, eh, paddenstoelen uit de grond. Onze trouwe viervoeters zijn er dol op om hier even mee te spelen of aan te knabbelen. Ook andere dieren, zoals paarden, vinden het heerlijk om erop te kauwen. Hoe onschuldig dit ook lijkt, niets blijkt minder waar te zijn.

Braken en andere gezondheidsklachten

Wanneer honden (of paarden, geiten of schapen) op eikels, eikenbladeren, dennenappels of kastanjes kauwen, kan dit voor lichamelijke klachten zorgen in het maag-darmkanaal. Al helemaal als ze het ook daadwerkelijk doorslikken, wat verstopping kan veroorzaken. Verschijnselen hiervan zijn dat ze gaan braken, diarree krijgen, veel plassen en weinig eetlust hebben. Deze klachten ontstaan meestal binnen één tot zes uur na het eten, maar let op: ze kunnen ook pas twee dagen later optreden. Wilde kastanjes kunnen zelfs leiden tot neurologische klachten, zoals epilepsieaanvallen en verwardheid.

Lees ook:

Hondenziekte: wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen?

Giftig tannine

Specifiek in de ‘herfstvruchten’ eikels en sommige kastanjes zit het stofje tanninezuur, dat giftig kan zijn en op de lange termijn voor nierschade kan zorgen. In jonge eikels, die je kunt herkennen aan hun groene kleur, zit er nog extra veel van dit stofje. De oudere, bruine exemplaren zijn iets minder gevaarlijk. Herken je de genoemde klachten bij je hond na een wandeling in het bos? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Levensbedreigende situatie

Wanneer er niet meteen wordt ingegrepen, kan het een levensbedreigende situatie vormen voor je hond. Zodra de nieren aangetast worden, wordt de kans namelijk groter en groter dat je viervoeter eraan overlijdt. Mocht je een eiken- of kastanjeboom in de tuin hebben staan, zorg er dan voor dat je de gevallen eikels en kastanjes opruimt. En let in het bos extra goed op wat je hond in z'n mond neemt. Pas overigens ook op voor beukennootjes en hulst.

Bron | De Dierenbescherming, dierenapotheek.nl

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal 'm snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden