Margriet logo
null Beeld

Oppassen: deze bloemen en planten zijn giftig voor honden

Honden zijn de meest trouwe viervoeters, en toch kunnen ze af en toe best ondeugend zijn. Altijd op onderzoek uit, wroeten in de grond en kauwen op spullen waar ze eigenlijk niet aan mogen zitten. Het is vaak onschuldig, maar pas wel even op. Dit zijn namelijk giftige planten en bloemen zijn voor honden.

Pas niet alleen op of je deze planten of bloemen in huis hebt, maar ook wanneer je in de natuur gaat wandelen.

Een vergiftiging herkennen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht je hond toch van giftige bloemen of planten hebben gegeten, trek dan op tijd aan de bel. Je kunt een vergiftiging bij honden herkennen door maag- en darmproblemen die zich uiten in braken en diarree. Daarnaast kan je hond last krijgen van symptomen die lastiger te herkennen zijn, zoals longproblemen, zenuwstoornissen of hartklachten. Je kunt vergiftigingssymptomen verder herkennen aan trillen, kortademigheid, hyperactief gedrag, wijde pupillen of koud aanvoelen. Wanneer je denkt dat je hond iets giftigs heeft binnengekregen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts en neem indien mogelijk de plant of bloem mee die je hond heeft gegeten of maak hier een foto van.

Extreem giftige bloemen en planten voor honden

Er zijn verschillende giftige soorten bloemen en planten voor honden. Daarin zijn ook een aantal gradaties. De meest giftige planten zijn:

  • Herfststijlloos: dit is een krokusachtige plant die tot verlamming kan leiden, je hond kan hier zelfs aan komen te overlijden. Dat komt door de giftige stof colchicine.
  • Taxus: in de zaadjes van de besjes zit een gif dat de spieren van de hond verslapt. Dit kan leiden tot verlamming of zelfs een hartstilstand.
  • Gele monnikskap: deze plant zorgt voor een ontsteking in de mond en keel van je hond. Dat kan leiden tot ademhalingsproblemen en hartritmestoornis. De plant is erg zeldzaam en komt vooral in Limburg voor.
  • Pontische rododendron: deze giftige plant veroorzaakt bij honden stuiptrekkingen en verlamming en beschadigt de nieren. Je kunt deze vergiftiging ook herkennen wanneer er vocht uit de neus en ogen van je hond komt.
  • Maretak: deze plant, die vaak in huis decoratief wordt gebruikt, veroorzaakt hevige maagklachten bij honden.
  • Doornappel: in deze plant zit de stof alkaloïden. Bij grote hoeveelheden kunnen honden hieraan overlijden. Ook voor mensen is deze plant giftig en veroorzaakt het hallucinaties.
  • Wonderboom: alleen de zaden van deze plant zijn erg giftig voor je hond. Dit kan leiden tot hevige maagklachten en bloederige diarree.
  • Bilzekruid: dit kruid groeit in de duinen en bij rivieren. In eerste instantie zorgt het voor een opgezwollen buik en heftige krampen. Maar als je niet snel genoeg handelt, kan het ook tot verlamming leiden of kan je hond hieraan overlijden
  • Vingerhoedskruid: een vergiftiging leidt tot hartritmestoornissen en een hartstilstand. Je vindt deze plant vooral in de Achterhoek en Limburg.

Lees ook: Deze 7 planten zijn wél veilig voor je hond of kat

Andere giftige bloemen en planten voor honden

Helaas was het bovenstaande rijtje nog niet alles waar je op moet letten, ook andere bloemen en (kamer)planten kunnen giftig zijn voor honden. Maar deze zorgen gelukkig wel voor een stuk mildere klachten en blijven vaak bij maag- en darmproblemen. Ook hier kun je het best zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan, maar heb je minder kans dat je hond hieraan komt te overlijden. Voor de onderstaande varianten moet je goed oppassen:

Giftige bloemen

Gatenplant, Vijgenplant, Reuzenberenklauw, Krokus, Hortensia, Hyacint, Lelie, Tulp, Narcis, Boterbloem, Wolfsmelkachtigen, Slangenwortel, Gevlekte Aronskelk, Lelietje-van-dalen, Salomonszegel, planten uit de lookfamilie, Buxus, Aardappelplant, Tomatenplant (alleen de plant, niet de tomaat), Bitterzoet, Boksdoorn/Goji-bes, Petunia, Zwarte nachtschade, Witte Heggenrank, Waterscheerling, Paardenstaart, Vezelvlas, Vast lupine, Jacobskruiskruid, Gelderse roos.

Giftige (kamer)planten

Aloë Vera, Amaryllis, Azalea, Aspidistra, Calla, Clivia, Cyclamen, Dieffenbachia, Dracaena, Ficus, Monstera.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Anicura

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden