null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opmerkelijk: dit voorwerp wordt het meest aangetroffen in de maag van een kat

Menig kattenbaasje heeft zijn of haar kat weleens betrapt op het eten van voorwerpen die eigenlijk helemaal niet eetbaar zijn. Een plastic verpakking, klein stukje speelgoed of een deel van de kerstversiering, het ziet er blijkbaar smakelijk uit voor een kat. Maar er is één voorwerp dat het meest in de maag van een kat werd gevonden...

En zó herken je aan je kat dat deze een niet-eetbaar voorwerp binnen heeft gekregen.

Dít voorwerp wordt het vaakst teruggevonden in de maag van een kat

Wil je even snel iets naaien, maar kun je de naald en draad nergens vinden? Kijk dan maar eens diep in de schuldige oogjes van je kat. Specialistische Dierenkliniek AniCura in Utrecht deed het afgelopen jaar namelijk honderden endoscopieën, een techniek om een voorwerp op te sporen, en trof in veruit de meeste van deze onderzoeken draad in de maag van de kat aan. Soms zelfs samen met een naald.

Andere voorwerpen

Naast naald en draad werden in kattenmagen ook vaak plastic zakjes, cadeaulintjes, elastiekjes en uiteraard haarballen aangetroffen. Aan LINDA.nl legt Ronald van Noort, Europees Specialist Interne Geneeskunde bij AniCura, uit dat vooral jonge dieren geneigd zijn om dingen te eten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten. Net als bij kleine kinderen zijn het vaak de voorwerpen waar de jonge beestjes mee spelen die ze vervolgens inslikken.

In de meeste gevallen kan een voorwerp zonder blijvend letsel weer uit een kattenmaag worden gehaald. Vaak is een endoscopie voldoende, en is het niet nodig om de maag open te snijden. Vooral als baasjes er op tijd bij zijn, komt de kat er goed van af.

Lees ook: Kattengedrag: wat is nu eigenlijk normaal en wat niet?

Let op deze symptomen

Het is dus belangrijk om het zo snel mogelijk te herkennen als je kat iets niet-eetbaars heeft gegeten. Je kunt dit merken aan je kat als deze veel slikt, smakt, overgeeft, sloom is en niet wil of kan eten. Later kan er ook koorts optreden en kan je kat zijn nek constant gestrekt houden. Om de kans op vreemde voorwerpen in de maag van je kat zo klein mogelijk te houden is het verstandig om je huis zo opgeruimd mogelijk te houden, zeker als je je kat alleen laat.

Berg rondslingerende touwtjes, sliertjes, plastic, lintjes, elastiekjes, speelgoed en elk ander potentieel voor je kat appetijtelijk uitziend voorwerp op. Denk je dat je kat toch iets heeft ingeslikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Bron | LINDA.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden